Opgave: Lav en film om dit aftryk

Hvordan sætter du dit aftryk på demokratiet?

COLOURBOX (Foto: Ekachai Lohacamonchai © Ekachai Lohacamonchai)

Til læreren

Trin: Udskoling

Fag: Samfundsfag

Om temaet

Fælles Mål

Kolofon

Filmene og artiklerne er produceret af DR Skole og er en del af Undervisningsministeriets projekt 'Demokrati under udvikling', herunder projektet '#sætditaftryk'. Find mere inspiration og undervisningsmateriale her:

demokratiunderudvikling.dk

Videoguide

Sådan laver du din egen film

Man kan sætte sit aftryk på demokratiet på mange forskellige måder. Og alle aftryk er vigtige - også dit.

 • Optag en film, hvor du fortæller eller viser, hvordan du sætter dit aftryk på demokratiet.
 • Du kan bruge din telefon til at filme med.
 • Del filmen på Instagram med #sætditaftryk eller på DR Skoles facebookside med #sætditaftryk.
 • Hvis din skole abonnerer på Skoletube, kan du også klippe og lægge din film på DR Skoles Skoletubekanal. Se hvordan nedenfor.
 • Hvis du vil dele filmen på Instagram, må den maks vare 60 sekunder. Hvis du vil dele den på DR Skoles facebookside, er der ingen tidsbegrænsning.
 • I må gerne være flere om at lave en film. Det kan for eksempel være, at hele din klasse har et fælles projekt, hvor I sætter jeres aftryk på demokratiet.
#sætditaftryk på demokratiet

Danske unge ved rigtig meget om demokrati. Men de er usikre på, hvad det vil sige at deltage i det. I temaet kan du se nogle portrætter med unge, der sætter deres aftryk på demokratiet på forskellige måder. Hvordan sætter du dit aftryk?

Se Tema

Værktøj og upload

Hvis din skole abonnerer på Skoletube, kan I klippe jeres film der, og lægge filmen på DR Skoles kanal i Skoletube.

Nedenfor kan du se en video om hvordan du gemmer til kanalen på Skoletube. Se først videoen og gå ind på Skoletube. Find kanalen HER

Det skal du tænke på, når du filmer

Billede:

 • Format: Vend altid telefonen vandret, så du filmer i det brede format.
 • Baggrund: Tænk over, hvad der er i kameravinklen bag dig. Det du, vil fortælle om dig selv, må gerne afspejles i de omgivelser, du er i.
 • Stabilisér billedet: Hvis du skal bevæge dig, mens du filmer, så kan det være en god idé at holde telefonen eller kameraet ind til kroppen. Sæt for eksempel albuen ind mod siden af kroppen, så du ikke ryster for meget på hånden.

Lys:

 • Hvis det giver mening, så film gerne i udenfor i dagslys. Det giver det bedste lys. Kunstigt lys kan få billedet til at virke gult og grumset.
 • Lyset skal helst komme fra højre eller venstre side eller forfra ind på dit ansigt. Hvis der er lys i baggrunden, opstår der det, som hedder modlys. Så bliver dit ansigt mørkt, mens baggrunden bliver lys. For eksempel skal du ikke have et vindue i baggrunden, hvis du er indenfor. Vend hellere fronten mod vinduet, så lyset fra vinduet rammer dig.

Lyd:

 • Hvis ikke du har en mikrofon, så sørg for at optage videoen et sted, hvor der ikke er for meget baggrundsstøj. Det er også vigtigt, at du står tæt på telefonen/kameraet, når du siger noget, ellers bliver lyden fjern.
 • Hvis du filmer udenfor, skal du være opmærksom på vinden. Den kan nemlig skabe støj i telefonens mikrofon. Et godt råd er at putte en strømpe/nylonstrømpe henover mikrofonen, hvis det kan lade sig gøre. Så undgår du vindstøj.
 • VIGTIGT: tjek altid det, du har optaget, løbende. Så er du nemlig sikker på, at du har lyd og billede med hjem – ellers kan du nå at tage det om, hvis du opdager, at der er noget galt.

Find guiden i en printvenlig version her.