Plastik og forurening

Vi bruger masser af plastik, og det er svært at komme af med. Plastik er en stor kilde til forurening

Fødevarer med mikroplastik

I Holland har Adam Aamann fra Madmagasinet fået testet en række almindelige fødevarer for spor af mikroplastik. Klip fra Madmagasinet sendt første gang 24. marts 2015.

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Lærervejledning (pdf)

Til Eleven

Elevopgaver (pdf)

Kolofon

Temaet er udarbejdet i samarbejde med

Afdelingen for Bæredygtig Udvikling,

Københavns kommune

En test, som DR har lavet, viser, at 12 ud af 13 fødevarer indeholder mikroplastik. I testen finder man især plastik i honning.

Der er også mikroplastik i de danske have og altså i fiskenes maver. 70 procent af al den forurening, der er i havene, er faktisk plastik.

I et af klippene kan du se en miljøbiolog, som sigter 100 liter vand og tager det med til et laboratorium. Se klippet og find ud af, hvad han finder.

Plastik Fantastisk

Hvis vi ikke ændrer vores adfærd og måden, hvorpå vi skiller os af med plastikken igen, vil der i 2050 være mere plast i vores have, end der er fisk. Plastik findes overalt, vi omgiver os med det i form af tøj, plejeprodukter, computere, mobiltelefoner - og vi opbevarer og tilbereder vores mad i plastik. Sådan har det ikke altid været. For ikke så længe siden kunne vi sagtens undvære plastik, men selvom det er godt for rigtig mange ting, så er det bestemt ikke godt for miljøet. I dette tema kan du lære mere om plastikkens historie, vores forbrug af plast og om plastik- forurening. Du kan også se klip om de tiltag, der er i samfundet for at komme forureningsproblemet til livs.

Se Tema

Du kan også se mere om organisationen Plastic Change, som vil finde ud af, hvordan man genbruger plastik ordentligt, så den ikke ender i havene, hvor den skader dyrene.

Læs også Plastik Fantastisk Se Tema

  1. Historien om plastik
  2. Bliv klog på brugen af plastik
  3. Plastik og forurening
  4. Veje ud af plastikforurening