Sådan undgår du at blive hacket

Nej, du er nok ikke arving til en udenlandsk prins, og kodeordet 1234 er altså lidt for let at gætte.

ULTRA NYT - Sådan beskytter du dig mod hackere

Anna fra Ultra Nyt fortæller dig, hvordan du kan beskytte dig mod hackere.

Emneord: hacking, digital dannelse, natur/teknologi, ultra:bit

DR Ultra, ULTRA NYT - Sådan beskytter du dig mod hackere. Sendt første gang 27-03-2019.

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

TIL LÆREREN

Trin: Mellemtrin

Fag: Natur/teknologi og understøttende undervisning

Lærervejledning

Lærervejledning - kod og hack hinanden

FÆLLES MÅL

Fælles Mål natur/teknologi 4. klasse

Fælles Mål natur/teknologi 5. - 6. klasse

RIS OG ROS

Vi har brug for din feedback. Fortæl, hvordan det var at bruge undervisningsmaterialet i klassen. Send ris og ros til skole@dr.dk.

KOLOFON

DR lancerer ultra:bit i partnerskab med Center for Undervisningsmidler, og indsatsen er støttet af Industriens Fond. Desuden støtter og bidrager en lang række aktører.

Se alle samarbejdspartnere her

Her får du seks gode råd til at stoppe hackerne.

Pas på dine passwords

1. Lav forskellige kodeord til dine forskellige kontoer. Og nej, kodeordet 123456 går altså ikke. Det skal være sværere, så hackeren ikke bare lige kan regne det ud. Camilla og Thor fra Nørd hjælper dig med at lave svære kodeord i videoen herover.

2. Lav totrins-login, hvis du har mulighed for det. Totrins-login betyder, at du skal logge ind i to trin. Først på den almindelige måde, og så ved at godkende en sms. Så selv hvis hackeren har gættet din kode, så kan hackeren ikke komme ind uden sms’en.

Hacking i ultra:bit

Hvert fjerde barn i Danmark har prøvet at blive hacket. Men hvad er hacking egentlig, og hvordan beskytter du dig mod hacking? Det kan du blive klogere på i dette tema, hvor du også lærer at hacke din makkers BBC micro:bit.

Se Tema

3. Vær ikke bange for at bruge nettet eller apps, men brug din sunde fornuft. Og nej, du er ikke arving til en fjern slægtnings slot i udlandet, så tryk ikke på linket eller svar på beskeden. Spørg en voksen, hvis du er tvivl.

4. Hvis du bruger en offentlig computer eller går væk fra din egen computer et offentligt sted, for eksempel på biblioteket eller til LAN-party, så hold øje med din USB-port. Hackere kan nemlig gemme alt, hvad du taster på computeren ved at indsætte en keylogger i USB-porten. På den måde kan de se alle dine passwords.

Vil du dele dit liv med hele Rådhuspladsen?

5. Tænk over, hvad du deler med andre. Del ikke oplysninger, du ikke synes, at en fremmed skal vide om dig eller dine venner. En hacker kan nemlig bruge de oplysninger om dig til at for eksempel at regne dine koder ud til din Instagram eller Snapchat.

6. Gør dine kontoer på for eksempel Instagram og Snapchat så private som muligt. Sørg for at andre, som ikke er dine venner, ikke kan se, hvad du poster.

Tjek selv, om du er blevet hacket

Se klippet med Camilla og Thor fra NØRD, der tjekker om de er blevet hacket.

Camilla og Thor taster deres e-mail ind på hjemmesiden www.haveibeenpwned.com for at se, om de blevet hacket.

Tjek selv, om du er blevet hacket, ved at taste din e-mail ind her.

Er din e-mail blevet hacket ligesom Thor og Camillas, skal du ikke være bange. Det betyder ikke, at nogen har stjålet noget fra dig eller udnyttet dine personlige profiler.

Men har en hacker først hacket sig ind på din e-mail, har hackeren også adgang til alle de kodeord, der ligger på den e-mail. Så dem skal du ændre med det samme.

Er du bange for at en hacker allerede har stjålet noget fra dig i et spil eller har overtaget en af dine profiler på nettet, kan du få hjælp her.

Læs også Hacking i ultra:bit Se Tema

  1. Hvad er hacking?
  2. Sådan undgår du at blive hacket
  3. Hjælp! Jeg er blevet hacket
  4. Kod og hack hinanden
  5. QUIZ: Er det ulovligt at hacke?