Tema Danske partier

Alternativet (Å)

Uffe Elbæk stifter Alternativet

På et pressemøde offentliggør Uffe Elbæk og Josephine Fock, at de har dannet partiet Alternativet. Partiet har bevidst valgt ikke at offentliggøre noget partiprogram. Det vil man lave i fællesskab med borgerne. (DR2 12.00, 27.11.2013)

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin : Udskolingen

Elevopgaver

Danske partier - Gamle partier
Danske partier - Nye partier

Et pressemøde i november 2013 var den alternative fødsel for Danmarks nyeste folketingsparti, Alternativet.

Partiets vision var at kæmpe for en grøn omstilling af det danske samfund, styrke det kreative miljø og iværksætterkulturen, samt at komme med idéer til at gøre danskerne mindre stressede.

I spidsen for det nye parti stod Uffe Elbæk. Han havde i september 2013 meldt sig ud af Det Radikale Venstre. Inden da var Uffe Elbæk i 2011 blevet udnævnt som kulturminister, men i december 2012 trak han sig fra posten.

Danske partier

I Danmark har vi et væld af forskellige partier, bare i Folketinget sidder der politikere fra otte forskellige partier. Imens kæmper andre partier for en plads på Borgen, og andre er gået i opløsning. Se klip og læs artikler om tidligere og nuværede partier i Danmark.

Gå til tema

Alternativet havde noget uventet ikke et politisk program, da partiet blev præsenteret.

I stedet ville partiet lave politiske værksteder, hvor interesserede borgere kunne komme og være med til at bestemme, hvilken politik man skulle føre. Alternativet har nemlig en vision om, "at flere ved bedst", og at man derfor skaber bedre politik ved i højere grad at inddrage borgerne.

Den 23. februar 2015 fik partiet samlet nok underskrifter til at kunne stille op til folketingsvalget.

Den 12. maj 2015 fremlagde Alternativet et udkast til et partiprogram, som blev endeligt vedtaget på et møde den 24. maj.

I partiprogrammet fastslog partiet, at man ville gennemføre en grøn omstilling i Danmark og gøre samfundet mere bæredygtigt både økonomisk, socialt og på klimaområdet.

I juni 2015 gik Alternativet blandt andet til valg med ambitionen om, at alle danskere kun skal arbejde 30 timer om ugen for at få mere tid til familielivet. Partiet vil også have, at al landbrug i Danmark skal være økologisk i 2040.

Alternativet fik et fremragende valg, og 4,8 procent af vælgerne stemte på partiet. Alternativet har nu ni pladser i Folketinget.

Inden valget pegede Uffe Elbæk på Socialdemokraternes Helle Thorning-Schmidt som statsministerkandidat. Rød blok tabte dog valget, og derfor fik Alternativet ikke den magtposition, som deres mandater kunne have givet under en socialdemokratisk regering.

Tema Danske partier Gå til tema

  1. Alternativet (Å)
  2. SF: Socialistisk Folkeparti (F)
  3. Liberal Alliance (I)
  4. Socialisme ad fredelig vej
  5. Hvorfor Liberal Alliance
  6. Venstre og firepartisystemet
  7. Venstre (V)
  8. SF: Udbrydere fra DKP
  9. Venstre om privat ejendomsret
  10. Udbrydere fra Fremskridtspartiet