Boliglån for begyndere

Køb af bolig vil ofte være en af de største økonomiske investeringer i dit liv, så det gælder om at være godt forberedt.

Til læreren

Trin: Udskoling

Fag: Samfundsfag og matematik

Generel lærervejledning

Er du klar til at tage dit første boliglån? Køb af bolig vil ofte være en af de største økonomiske investeringer i dit liv, så det gælder om at være godt forberedt.

Her får du et par gode råd fra DRs økonomiske ekspert Karsten Engmann. Ifølge ham er der to ting, som er særligt vigtige:

- Du skal overveje, om du skal have et flexlån eller et fastforrentet lån. Og du skal beslutte, om du vil vente med at købe, til du selv har sparet op til udbetalingen, eller om du vil låne pengene i banken, siger han.

Ekspertvideoer om privatøkonomi

Boliglån, huskøb, forsikring, pension og køb af aktier. I filmene herunder giver Karsten Engmann, DR Nyheders økonomiske ekspert, gode råd om nogle af de vigtige poster i privatøkonomien.

Se Tema

Hør Karsten Engmann fortælle mere i videoen øverst i artiklen, ellers læs videre her:

Flekslån eller fastforrentet lån?
Både flexlån og fastforrentede lån løber typisk over 30 år. Du skal overveje, hvilken type, der passer dig bedst.

- Med et fastforrentet lån får du en fast månedlig ydelse og rente alle 30 år. Du ved præcist, hvad du skal betale måned efter måned, men renten er ofte højere end på et flexlån, siger Karsten Engmann.

Vælger du i stedet et flexlån, varierer renten fra år til år.

- Det betyder, at du ikke på forhånd ved, hvor meget du skal betale i ydelse for lånet. Til gengæld kan du i perioder være heldig, at dine ydelser er markant lavere end ved et fastforrentet lån. Du kan dog også komme i en situation, at renten bliver markant højere, siger Karsten Engmann.

I mange år har det været billigst at have flekslån, men det kan ændre sig.

- Hvis du vælger flexlån, så pas på med at bruge alle de penge, som du sparer. Det kan være rart at have en reserve i de år, hvor renten på flekslån er højere end normalt, siger Karsten Engmann.

Spar op inden boligkøb
De fastforrentede lån eller flexlån kan kun dække 80 procent af husets pris. De sidste 20 procent skal du selv spare op eller låne i banken. Og det kan blive dyrt.

Derfor anbefaler Karsten Engmann, at du venter med at købe hus, til du har sparet op til udbetalingen.

- Vælger du at låne pengene i banken, bliver det til en høj rente. Så hvis du har muligheden for det, skal du sørge for at spare pengene op, før du køber hus, siger han.

Læs også Ekspertvideoer om privatøkonomi Se Tema

  1. Boliglån for begyndere
  2. Huskøb er en investering for livet
  3. Sådan tjener du penge på aktier
  4. Pension for dummies
  5. Forsikring på den smarte måde