Tema Danske partier

Det Radikale Venstre (B)

Det Radikale Venstre ligger i midten af dansk politik. De har ofte haft de afgørende stemmer, der kunne afgøre, hvem statsministeren skulle være.

Morten Østergaard i partilederrunde efter valget 2015

Farvel til regeringen - og farvel til en masse vælgere. Valget 2015 var en skuffelse for Det Radikale Venstre. Men partileder Morten Østergaard havde ingen planer om at trække sig efter valgnederlaget. DR1 18.06.2015.

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Trin : Udskolingen

Elevopgaver

Danske partier - Gamle partier
Danske partier - Nye partier

Da Det Radikale Venstre i 2005 fyldte 100 år, blev fødselsdagen fejret med gæster fra både højre og venstre. Midterpartiet har gennem årene dannet regering med partier fra højre og venstre side af Folketingssalen.

Partiet blev dannet i 1905, da 15 medlemmer brød med bondepartiet Venstre. De mente, at det gamle Venstre favoriserede storbønder på bekostning af små husmænd. De radikale ville oprette flere husmandssteder på store godsers jord og forbedre vilkårene for de dårligst stillede i byerne.

Danske partier

I Danmark har vi et væld af forskellige partier, bare i Folketinget sidder der politikere fra otte forskellige partier. Imens kæmper andre partier for en plads på Borgen, og andre er gået i opløsning. Se klip og læs artikler om tidligere og nuværede partier i Danmark.

Gå til tema

Det nye parti gik fra starten ind for dansk neutralitet i krige og ville indskrænke militæret til det minimale.

Det Radikale Venstre placerer sig ideologisk mellem liberalismen og socialismen.
Desuden har De Radikale markeret sig i de senere år ved at ville lempe på den integrationspolitik, som VK-regeringen indførte i samarbejde med Dansk Folkeparti.

Godt et år efter partiets 100-års fødselsdag, i april 2006, lancerede Det Radikale Venstre Marianne Jelved som statsministerkandidat. Det blev et ufravigeligt krav, som splittede partiet.

Partimedlemmerne Naser Khader og Anders Samuelsen forlod i maj 2007 Det Radikale Venstre for at danne deres eget parti, Ny Alliance.

Kort efter måtte Marianne Jelved overgive formandsposten til Margrethe Vestager, og kravet om en radikal statsminister blev glemt igen. Men Det Radikale Venstre udelukkede, at det ville støtte en statsminister fra Venstre.

Efter folketingsvalget i 2011 blev Det Radikale Venstre igen en del af en regering. Denne gang sammen med Socialdemokraterne og SF.

I sommeren 2014 skiftede partiet igen ny leder, da Margrethe Vestager fik posten som dansk EU-kommissær.

Morten Østergaard blev leder af Det Radikale Venstre, men valget i juni 2015 blev en skuffelse for partiet.

Regeringen med Socialdemokraterne mistede magten til de borgerlige partier, og Det Radikale Venstre fik kun 4,6 procent af stemmerne - en tilbagegang på næsten fem procent i forhold til valget i 2011.

(Opdateret 6. august 2015)

Tema Danske partier Gå til tema

  1. Alternativet (Å)
  2. SF: Socialistisk Folkeparti (F)
  3. Liberal Alliance (I)
  4. Socialisme ad fredelig vej
  5. Hvorfor Liberal Alliance
  6. Venstre og firepartisystemet
  7. Venstre (V)
  8. SF: Udbrydere fra DKP
  9. Venstre om privat ejendomsret
  10. Udbrydere fra Fremskridtspartiet