Facebook som overvågning

På en måde overvåger vi også lidt hinanden, når vi følger med i, hvad vennerne laver på Facebook og andre sociale medier. Og de sociale medier overvåger samtidig os.

De oplysninger, Facebook indhenter om brugerne, bruges til at finde målrettede reklamer og annoncer. Det er derfor, Facebook kan tjene penge, selv om det er gratis at være medlem.

Selv hvis man lukker sin profil, gemmer Facebook ens billeder og oplysninger, som de kan sælge videre. Det sociale netværk får nemlig retten til alle billeder og informationer, når man lægger dem ud på siden.

Kommuner kigger med

Andre mennesker følger også med i borgernes gøren og laden på Facebook. Blandt andet bruger nogle kommuner Facebook til at finde sociale bedragere.

Hvis folk har en åben profil, kan kommunen nemlig tjekke, om borgerne nu også fortæller sandheden om deres private forhold.

Det kan derfor være en god ide, at tænke sig godt om, inden man skriver den næste statusopdatering eller lægger billeder ud fra festen i går, hvor man angiveligt lå og var syg derhjemme.

Oplysninger kan misbruges

Deler man mange personlige oplysninger på Facebook, risikerer man, de bliver misbrugt. En oplysning til vennerne om, at man er på ferie, noteres måske af en indbrudstyv.

Kombinerer man med navn og medlemskab af netværk for en by, har tyven mulighed for at finde adressen.

Der har også været eksempler på identitetstyveri, hvor tyven har kunnet stifte gæld og lignende i offerets navn på baggrund af personoplysninger hentet på Facebook. Og mange arbejdsgivere, kigger på Facebook, når de skal beslutte, hvorvidt de skal hyre en medarbejder eller ej.

Det er derfor værd at huske på, at man også ”sladrer” om andres gøren og laden via billeder og kommentarer på Facebook.

Kilder: ”Ret, privatliv og teknologi” af Peter Blume og Janne Herrmann, Institut for Menneskerettigheder: ”Facebook lever af dine oplysninger”, tv2nord.dk: ”Kommuner finder sociale bedragere på facebook”.

Facebook
Twitter