Fra ældrebyrde til ældrestyrke

Til læreren

Fag: Samfundsfag, historie og biologi

Trin: Udskoling

Fælles Mål

Introduktion og formål

Lærervejledning til elevopgaver

Elevopgaver

Velfærdsmodeller

Levevis

Identitetsspil

Interview og video

Projektopgave

Skriv et brev

Hvad lærer du?

Du lærer noget om identitet, levevis, statistik, demografi, velfærdsmodeller og velfærdssamfundets udvikling.

Hvorfor skal du lære det?

Det er din generation, der kommer til at forme fremtidens samfund. Derfor skal du tænke over, hvilket samfund du gerne vil leve i.

Kolofon

Temaet er støttet af midler fra Nordea-fonden.

I fremtidens Danmark kommer der til at være mange flere ældre, mens antallet af voksne i den arbejdsdygtige alder falder.

Derfor taler man om ældrebyrden, som er et meget negativt ord. Skrækscenariet er, at et mindretal skal forsørge det store flertal af ældre, når de går på pension.

Alderdom på 1. klasse

Men måske går det ikke helt så galt. Fremtidens ældre lever nemlig længere og holder sig friskere i længere tid. Derfor har politikerne besluttet, at de også skal gå senere på pension.

Når jeg bliver gammel

Fremtiden er langt væk - og lige nu er du udødelig - men en dag bliver du gammel. Hvordan ser samfundet og dit liv ud til den tid? Det kan være svært at spå om. Men ved at se klip og læse om at være gammel i fortiden og nutiden og se på forudsigelser om fremtiden bliver du rustet til at bygge din egen fremtid. Se først klipsamlingen 'Når jeg bliver gammel', hvor fem ældre fortælle om at være gammel i dag.

Se Tema

Til gengæld kan fremtidens ældre se frem til en sund alderdom på første klasse. Fremtidens ældre har nemlig flere penge mellem hænderne end nutidens ældre. Derfor kan de også forbruge mere, og det kan være med til at skabe vækst i samfundet.

Det er altså slet ikke sikkert, at fremtidens gamle bliver en ældrebyrde. Måske bliver de ligefrem en ældrestyrke.

Robotterne kommer

Derudover forudsiger forskere, at de syge ældre ligefrem kan blive en industri i fremtiden. Det er nemlig ikke kun i Danmark, at den ældste del af befolkning bliver større i fremtiden - det er i hele verden.

Derfor bliver der brug for at udvikle robotter til at tage sig af de mange gamle. Det hedder velfærdsteknologi, og er noget, der kan skabe jobs i fremtidens Danmark.

Jobs, der ikke bliver en udgift for staten, fordi det ikke er offentligt ansatte, der skal passe de gamle. I stedet kan vi udvikle, bruge og eksportere teknologien og på den måde tjene flere penge til Danmark.

Læs også Når jeg bliver gammel Se Tema

  1. Fælles mål
  2. Introduktion og formål
  3. Form din fremtid
  4. Individ, familie, stat
  5. Pensionsalder og levetid
  6. Identitet
  7. Velfærdsteknologi
  8. Arbejdsstyrken
  9. Familie
  10. Ensomhed