FV19: Mød statsministerkandidaterne

Der plejer at være to. I år er der seks. Mød statsministerkandidaterne her.

Seks partiledere har meldt ud, at de vil pege på sig selv som statsminister efter folketingsvalget i 2019.

Nogle går benhårdt efter at blive Danmarks næste statsminister, andre melder lidt mere forsigtigt ud, at de kun peger på sig selv under særlige omstændigheder.

Se klippene ovenfor for at blive klogere.

Nye statsministerkandidater fra både venstre- og højrefløjen

Den ene statsministerkandidat er selvfølgelig den siddende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, som er partileder for Venstre. Den anden kandidat er ikke så overraskende Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, som står i opposition til Venstre.

Men udover de to har Uffe Elbæk fra Alternativet og Pernille Skipper fra Enhedslisten også meldt ud, at de er klar til at påtage sig det store ansvar som statsminister, hvis de kan få vælgernes opbakning til det.

Derudover har både Pernille Vermund fra Nye Borgerlige og Rasmus Paludan fra Stram Kurs sagt, at de vil pege på sig selv som statsminister.

Vermund vil pege på sig selv, men ikke være kandidat

Pernille Vermund, som er Nye Borgeliges partileder, vil kun pege på en statsministerkandidat, som vil rette ind efter hendes partis 'ufravigelige krav'. Ellers vil hun pege på sig selv som statsminister.

Men, siger hun: "Det betyder bestemt ikke, at jeg ser mig selv som statsministerkandidat".

Pernille Vermund er altså lidt af en joker i spillet om statsministerposten. Især fordi det endnu ikke er sikkert, om hendes nye parti Nye Borgerlige overhovedet kommer over spærregrænsen og dermed ind i Folketinget.

Paludan vil skubbe Lars Løkke af posten

Rasmus Paludan, som er partileder i Stram Kurs, melder mere tydeligt ud end Pernille Vermund. Han peger på sig selv og siger, at han selv er den partileder, der er bedst egnet til at lede landet.

Alternativt ser han hellere Pernille Vermund fra Nye Borgerlige eller Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti som statsminister, end han ser Lars Løkke blive siddende på posten.

Ligesom med Nye Borgerlige er det dog usikkert, om Stram Kurs overhovedet kommer over spærregrænsen og ind i Folketinget. Og selv hvis de gør, er det endnu mere usikkert, om de kan få nok opbakning fra resten af Folketinget, til at de reelt har en chance for at blive statsministre.