Pension for dummies

Skal din pensionstilværelse være en kort, sjov og intens fest? Eller skal festen vare længere, men foregå under mere beskedne forhold?

Til læreren

Trin: Udskoling

Fag: Samfundsfag og matematik

Generel lærervejledning

Skal din pensionstilværelse være en kort, sjov og intens fest? Eller skal festen vare længere, men foregå under mere beskedne forhold?

Det er noget af det, som du skal overveje, når du sparer op til din alderdom.

Det vigtigste er dog, at du kommer i gang med at spare op, så tidligt som muligt, siger DR Nyheders økonomiske ekspert Karsten Engmann.

Ekspertvideoer om privatøkonomi

Boliglån, huskøb, forsikring, pension og køb af aktier. I filmene herunder giver Karsten Engmann, DR Nyheders økonomiske ekspert, gode råd om nogle af de vigtige poster i privatøkonomien.

Se Tema

- Den første krone, som du sparer op, kan meget vel blive syv kroner værd, når du går på pension. Mens den sidste krone du sparer op måske kun er en krone værd, når du går på pension, siger han.

I videoen øverst i artiklen fortæller Karsten Engmann om forskellen på en livrentepension og en ratepension. Du kan også læse videre herunder:

En lang eller kort fest
Der findes to former for pension. En livrentepension eller en ratepension. Hvordan du får dine penge udbetalt, afhænger af hvilken form for pension du har valgt.

En livrentepension betyder, at du får det samme udbetalt hver måned, i alle de år du er pensionist. Uanset om du lever i 5, 20 eller 30 år, får du det samme beløb hver måned.

En ratepension betyder, at du får din formue udbetalt over en periode på for eksempel 10 eller 15 år, men så slutter det også.

- En ratepension giver et højere beløb udbetalt hver måned, mens vi forhåbentlig stadig er raske og rørige, og kan rejse og gøre dyre ting. En livrentepension er derimod en forsikring, som kan sikre os en fast levestandard, uanset om vi skulle ende med at blive tudsegamle, siger Karsten Engmann.

Kom i gang
Du må derfor gøre op med dig selv, hvilken type pension, som vil passe bedst til dig.

- Uanset hvad du vælger, gælder det om at komme igang. Hellere i dag end i morgen, siger Karsten Engmann.

Læs også Ekspertvideoer om privatøkonomi Se Tema

  1. Boliglån for begyndere
  2. Huskøb er en investering for livet
  3. Sådan tjener du penge på aktier
  4. Pension for dummies
  5. Forsikring på den smarte måde