Researchguide

Du skal selv i gang med at researche for at kunne bygge din fremtid. Så her får du en hurtig guide til at finde informationer på nettet.

Det er ikke altid lige let at finde det, man leder efter, og det kan også være svært at lure, om informationerne er troværdige. Så her får du et par tips med på vejen. (© Colourbox)

Til læreren

Fag: Samfundsfag, historie og biologi

Trin: Udskoling

Fælles Mål

Introduktion og formål

Lærervejledning til elevopgaver

Elevopgaver

Velfærdsmodeller

Levevis

Identitetsspil

Interview og video

Projektopgave

Skriv et brev

Hvad lærer du?

Du lærer noget om identitet, levevis, statistik, demografi, velfærdsmodeller og velfærdssamfundets udvikling.

Hvorfor skal du lære det?

Det er din generation, der kommer til at forme fremtidens samfund. Derfor skal du tænke over, hvilket samfund du gerne vil leve i.

Kolofon

Temaet er støttet af midler fra Nordea-fonden.

Guide til research på nettet

Dette er den hurtige guide til at finde information på internettet. Du skal nemlig selv i gang med at researche, for du kan give et bud på dit fremtidsscenarie.

Vejledning

GOINFO

Bibliotekarerne ved Gentofte Bibliotekerne, Maglegårdsskolen og Gentofte Skole har lavet en hjemmeside, hvor du med dit UNILOGIN kan få en udførlig og enkel indføring i at søge information på nettet og efterfølgende lave kildekritik på det, du finder.

Når jeg bliver gammel

Fremtiden er langt væk - og lige nu er du udødelig - men en dag bliver du gammel. Hvordan ser samfundet og dit liv ud til den tid? Det kan være svært at spå om. Men ved at se klip og læse om at være gammel i fortiden og nutiden og se på forudsigelser om fremtiden bliver du rustet til at bygge din egen fremtid. Se først klipsamlingen 'Når jeg bliver gammel', hvor fem ældre fortælle om at være gammel i dag.

Se Tema

Søgemaskiner

Google er den mest brugte søgemanskine på nettet, derudover findes der søgemaskiner som Jubii og Yahoo.

Medier

Alle større danskere medier har en netavis, hvor du kan læse artikler fra flere år tilbage.

INFOMEDIA

Infomedia er den største artikeldatabase i Danmark, hvor du kan finde artikler fra alle danske medier. Der ligger der over 50 millioner artikler og venter på at blive søgt frem fra. Dem kan du få adgang til med dit UNI-login. Hvis du får brug for hjælp til søgningen, kan du finde en brugermanual her.

Leksikoner

DEN STORE DANSKE

Den store danske er en gratis, online udgave af Gyldensdals leksikon. Den store danske reklamerer med, at deres artikler er tjekket af eksperter, og derfor burde du kunne stole på, at informationerne er korrekte.

WIKIPEDIA

Wikipedia minder om et leksikon, men har været under en del kritik, fordi det er brugerne selv, der redigerer i og deler viden. Det vil sige, at man ikke ved, hvem der har skrevet artiklerne, og at du ikke kan være sikker på, at informationer er tjekket efter. Det betyder ikke, at det, der står, er forkert, men at du skal være ekstra opmærksom på at dobbelttjekke informationen.

Statistik

DANMARKS STATISTIK

På Danmarks Statistik kan du finde diverse, gratis statistikker om det danske samfund og udviklingen inde for forskellige områder.

Kilder

Det er bestemt ikke alt, du finder på nettet, du kan bruge. Derfor må man have de kildekritiske øjne på, når man surfer rundt.

Det betyder, at du skal vurdere afsenderen: Hvem har lavet det, du har fundet – og er det en brugbar kilde? Det kan man gøre på mange måder, her kommer en tjekliste:

AUTORITET

Har din kilde faglig autoritet? Er han eller hun kvalificeret indenfor området?

PRÆCISION

Er der andre, som kan stå inde for de faktuelle oplysninger fra din kilde?

OBJEKTIVITET

Er materialet objektivt, fri af reklamer og skjulte dagsordner? Er statistikkerne troværdige?

OPDATERING

Hvor gammelt er dit materiale? Har det mistet sin værdi gennem tiden eller er det dugfrisk forskning?

DÆKNING

Er dit materiale i sin hele form eller taget ud af en kontekst? Hvor kan man finde originalen? Er der Copyright på det? – og i så fald: Hvad må du, og hvad må du ikke?

Læs mere her

De kilder, du finder på nettet, kan du inddele i tre forskellige typer:

EKSPERTKILDE

En ekspertkilden har en stor viden om emnet og udtaler sig objektivt. Det kan være en professor fra universitetet eller en videnskabelig undersøgelse.

Når du finder statistikker på nettet, er der også tale om videnskabelig data.

PARTSKILDE

En partskilde har en mening om emnet og en interesse i at fremme en bestemt dagsorden. Det kan være en interesseorganisation som Ældresagen eller en politiker. En partskilde kan sagtens have en stor viden om emnet, de udtaler sig bare ikke objektivt.

En blog er også udtryk for en enkelt persons holdning.

ERFARINGSKILDE

En erfaringskilde har oplevet noget på sin egen krop, som han eller hun fortæller om. Det kan være din bedstemor, der fortæller, hvordan det er at være gammel.

Et debatforum på nettet er også et sted, hvor du kan læse om andres erfaringer og dele dine egne.

Læs også Når jeg bliver gammel Se Tema

  1. Fælles mål
  2. Introduktion og formål
  3. Form din fremtid
  4. Individ, familie, stat
  5. Pensionsalder og levetid
  6. Identitet
  7. Velfærdsteknologi
  8. Arbejdsstyrken
  9. Familie
  10. Ensomhed