Sådan fungerer en dronningerunde

Der bliver indkaldt til en dronningerunde, hvis regeringen har mistet sit flertal i Folketinget, eller hvis der efter et valg ikke er noget klart flertal for en statsministerkandidat.

Dronningerunden foregår ved, at to repræsentanter for hvert parti efter tur besøger dronningen med deres råd om, hvem der skal være statsminister eller lede forhandlingerne om at danne en ny regering.

Dronningerunden foregår på dronningens kontor på Amalienborg. Partierne kaldes til dronningen i rækkefølge efter deres størrelse, og de er som oftest repræsenteret af folketingsgruppens formand og den politiske ordfører eller gruppens næstformand.

Kongelig undersøger

På baggrund af partiernes råd udpeger dronningen enten en forhandlingsleder, en såkaldt kongelig undersøger eller hun kan pege direkte på en partileder, som får til opgave at danne en ny regering med sig selv som statsminister - en designeret statsminister kaldes det.

Hvis dronningen udpeger en kongelig undersøger, skal vedkommende forsøge at finde et flertal, så han kan danne en ny regering eller sikre sig, at der ikke er et flertal imod den kommende regering.

Lykkes det, går den kongelige undersøger tilbage til dronningen og får nu til opgave at danne en regering. Lykkes det ikke, vil partierne blive indkaldt til en ny dronningerunde, og der vil blive udnævnt en ny kongelig undersøger.

Kilde: ft.dk

Facebook
Twitter