Sådan tjener du penge på aktier

Du kan sagtens tjene gode penge på aktiehandel, uden at være ekspert i kurser og fast læser af de lyserøde sider.

Lyserøde aviser og kedelige regnskaber. Sådan tænker mange, når de hører ordet aktiehandel.

Men du kan sagtens tjene gode penge på aktiehandel, uden at være ekspert. Du skal bruge det, som DRs økonomiske ekspert Karsten Engmann kalder "Klodshans-metoden".

- Den består af to simple regler. Du skal handle så lidt som muligt. Og du skal sprede dine penge på så mange forskellige typer aktier, som muligt, siger han.

Hør Karsten Engmann give et eksempel på Klodshans-metoden i videoen øverst på siden, eller læs videre her:

Invester med Klodshans-metoden Lad os sige, at du hver måned kan spare 1.000 kroner op til at købe aktier for. Efter et halvt år har du 6.000 kroner.

1. De første 6.000 kroner bruger du på at købe en helt tilfældig aktie. Det kunne for eksempel være en aktie i rederiet DS Norden.

2. Efter et halvt år har du 6.000 mere. Dem bruger du på at købe en anden aktie, men den skal være forskellig fra den du har. Altså ikke i et rederi.

3. Sådan fortsætter du de næste fem år med at investere i forskellige typer aktier, indtil du har 10 forskellige aktier. Det er mere end rigelig spredning.

4. Efter fem år køber du ikke flere nye aktier, men fortsætter med at købe op af den aktie, der har den laveste værdi, altså den aktie, der har klaret sig dårligst.

- Det kaldes for afbalancering og det gavner dit afkast, men det er ulogisk, fordi du skal købe de aktier, der har klaret sig dårligst. Men de aktier, der har klaret sig dårligst, har de bedste muligheder for at stige i værdi. Faktisk bedre, end de aktier, som allerede er steget i værdi, siger Karsten Engmann.

Kræver en lang tidshorisont Efter 20 år har du købt aktier for 240.000 kroner. Men fordi aktierne stiger i værdi hvert år, så er din formue vokset til 800.000 kroner.

- Det kan godt betale sig at købe aktier i stedet for at sætte penge i banken, men det kræver at tidshorisonten er lang nok. Aktier stiger og falder som vinden blæser, men i gennemsnit er de historisk set steget med otte procent hvert år, siger Karsten Engmann.

I videoen herunder fortæller Karsten Engmann om, hvordan aktier kan være en effektiv måde at spare op på.

Facebook
Twitter