Samfund

Aldersrente til de fattigste

I 1891 kommer forløberen for nutidens folkepension, som dengang hed aldersrente og kun var for de fattigste. (Fra gammel og grå til fit for fight 15.10.2005)

Vis klippet i Mediebiblioteket for at gemme

Til læreren

Fag: Samfundsfag, historie og biologi

Trin: Udskoling

Fælles Mål

Introduktion og formål

Lærervejledning til elevopgaver

Elevopgaver

Velfærdsmodeller

Levevis

Identitetsspil

Interview og video

Projektopgave

Skriv et brev

Hvad lærer du?

Du lærer noget om identitet, levevis, statistik, demografi, velfærdsmodeller og velfærdssamfundets udvikling.

Hvorfor skal du lære det?

Det er din generation, der kommer til at forme fremtidens samfund. Derfor skal du tænke over, hvilket samfund du gerne vil leve i.

Kolofon

Temaet er støttet af midler fra Nordea-fonden.

Velfærdsmodeller

Forestil dig, at det kostede penge at komme på sygehuset, at dine forældre skulle spare op til din uddannelse, og at du skulle passe dine forældre, når de blev gamle. Sådan er det ikke i Danmark, men det er virkeligheden i andre lande.

I mange af de europæiske lande, vi sammenligner os med, har man nemlig indrettet velfærden anderledes end i Danmark.

Når jeg bliver gammel

Fremtiden er langt væk - og lige nu er du udødelig - men en dag bliver du gammel. Hvordan ser samfundet og dit liv ud til den tid? Det kan være svært at spå om. Men ved at se klip og læse om at være gammel i fortiden og nutiden og se på forudsigelser om fremtiden bliver du rustet til at bygge din egen fremtid. Se først klipsamlingen 'Når jeg bliver gammel', hvor fem ældre fortælle om at være gammel i dag.

Se Tema

Den måde, man fordeler goderne i samfundet på, hedder en velfærdsmodel. Der findes fire forskellige slags velfærdsmodeller:

Den skandinaviske model

Den skandinaviske model er den velfærdsmodel, vi har i Danmark, Norge, Sverige og Finland. Her betaler borgerne meget i skat, faktisk er Danmark et af de lande i verden, hvor man betaler mest i skat.

Til gengæld er de fleste velfærdsydelser gratis for alle, uanset hvor meget de tjener. I Danmark betyder det, at vi har et socialt sikkerhednet fra vugge til grav. Børnene får børnepenge, de unge får SU og gratis uddannelse, der er gratis lægehjælp og sygehuse til alle, folkepension og gratis ældrepleje.

Det lyder jo rigtig godt. Men kritikere mener, det er urimeligt, at dem der tjener mest og dermed betaler mest i skat, skal betale for alle de andre.

Den centraleuropæiske model

Den centraleuropæiske velfærdsmodel findes i Tyskland, Belgien og Frankrig.

Her spiller staten en mindre rolle end i Danmark. I stedet for sikres folk gennem deres arbejde. Det er nemlig et krav, at den enkelte selv sørger for forskellige forsikringer sammen med deres arbejdsgiver. Forsikringerne dækker, hvis man bliver arbejdsløs, skal på hospitalet eller på pension.

Folk uden forsikring kan få et lille beløb af staten, hvis de bliver arbejdsløse, men de får ikke samme fordele, som dem i job. Det motiverer folk til at arbejde, men en høj arbejdsløshed rammer til gengæld befolkningen ekstra hårdt.

Den sydeuropæiske model

Den sydeuropæiske model har hjemme i lande som Spanien, Italien og Portugal.

Her er den offentlige sektor lille og skatten lav, til gengæld forventer staten, at man hjælper hinanden i familien, når der er brug for det.

Mange unge har ikke råd til at flytte hjemmefra, fordi de ikke får hjælp fra staten som i Danmark. Derfor bliver de nødt til at blive boende hjemme hos deres forældre, indtil de er færdige med deres uddannelse og selv begynder at tjene penge.

Til gengæld sørger mange voksne for deres forældre, når de bliver gamle. Det styrker familiebåndet, men det gør også, at man er meget afhængige af hinanden i familien.

Den liberale model

Den liberale model kan man blandt andet finde i England, USA og Canada. Her er frihed i fokus, og staten blander sig så lidt som muligt i individets liv. Derfor vil staten for eksempel ikke tvinge folk til at betale høje skatter.

Det er folks eget ansvar at spare op til arbejdsløshed, pension og uddannelse. Enhver er nemlig sin egen lykkes smed. Folk kan tilgengæld tjene mange penge, hvis de får en god løn, og arbejder meget, fordi skatten er lav.

Mindstelønnen er dog ekstremt lav sammenlignet med Danmark, og nogle tjener så lidt, at de ikke kan få det til at løbe rundt, selvom de arbejder fuldtid.

Velfærd under pres

Velfærdsstaten opstår

Fra ædrebyrde til ældrestyrke

Læs også Når jeg bliver gammel Se Tema

  1. Fælles mål
  2. Introduktion og formål
  3. Form din fremtid
  4. Individ, familie, stat
  5. Pensionsalder og levetid
  6. Identitet
  7. Velfærdsteknologi
  8. Arbejdsstyrken
  9. Familie
  10. Ensomhed