Tema Danske partier

Udbrydere fra Fremskridtspartiet

Til læreren

Trin : Udskolingen

Elevopgaver

Danske partier - Gamle partier
Danske partier - Nye partier

Fremskridtspartiet bliver den helt store vinder ved jordskredsvalget i 1973. Her går de gamle partier tilbage, mens tre helt nye partier stormer ind på tinge.

Partiets stifter hedder Mogens Glistrup. Han er advokat og bliver landskendt i 1971, da han i en tv-udsendelse fremviser en skattebillet, der viser, at han ikke betaler skat.

Fremskridtspartiet bruger medierne effektivt til at udbrede flere enkeltsager: Skatterne skal sættes ned, papirnusseri i den offentlige sektor bekæmpes og lovjunglen gøres enklere.

Danske partier

I Danmark har vi et væld af forskellige partier, bare i Folketinget sidder der politikere fra otte forskellige partier. Imens kæmper andre partier for en plads på Borgen, og andre er gået i opløsning. Se klip og læs artikler om tidligere og nuværede partier i Danmark.

Gå til tema

Da Danmark midt i 1980'erne får mange flere asylansøgere fra 3. verdenslande, siger Mogens Glistrup, at Danmark er ved at blive omdannet til et "muhammedaner-helvede".

Mange vil mene, at Fremskridtspartiets politik er ultraliberal; velfærdsstaten skal på skrump, så ledig arbejdskraft kan blive overført til den private sektor.

Partiet bliver splittet i 1995, da Pia Kjærsgaard danner Dansk Folkeparti. Fremskridtspartiet er i 2007 ikke repræsenteret i Folketinget.

Læs mere om Fremskridtspartiets synspunkter:

http://www.fremskridtspartiet.dk/

Tema Danske partier Gå til tema

  1. Alternativet (Å)
  2. SF: Socialistisk Folkeparti (F)
  3. Liberal Alliance (I)
  4. Socialisme ad fredelig vej
  5. Hvorfor Liberal Alliance
  6. Venstre og firepartisystemet
  7. Venstre (V)
  8. SF: Udbrydere fra DKP
  9. Venstre om privat ejendomsret
  10. Udbrydere fra Fremskridtspartiet