På billedet ses en statue af den sorte kvinde Rosa Parks. I 1955 insisterede hun på at sidde på et af de forreste sæder i en offentlig bus, selv om kun hvide måtte sidde der. (Foto: Jason reed © Scanpix Denmark)

Når loven er forkert

Civil ulydighed er en lovovertrædelse, som en person begår med vilje, fordi personen mener, det er moralsk nødvendigt. Det kan for eksempel være at forsøge at stoppe transport med atomaffald, fordi man er imod atomkraft.

Civil ulydighed bliver oftest anvendt af borgere, der føler, at alle demokratiske muligheder er udtømte.

Begrebet civil ulydighed stammer fra et essay fra 1849 af den amerikanske filosof Henry D. Thoreau.

Hvem har anvendt civil ulydighed?

Mest kendt er Mahatma Gandhis brug af civil ulydighed i den ikke-voldelige modstand mod den britiske kolonimagt i Indien. Gandhi ville med sine ikke-voldelige demonstrationer vække modpartens samvittighed og ikke modpartens aggressioner.

Civil ulydighed blev også anvendt af den sorte borgerrettighedsbevægelse i USA i 1950'erne og 1960'erne. I 1955 insisterede den sorte kvinde, Rosa Parks, på at sidde på et af de forreste sæder i en offentlig amerikansk bus, selv om de var forbeholdt hvide. Aktionen fik stor betydning for borgerrettighedskampen i USA.

I Danmark blev sognepræst i Lyngby - Taarbæk Kommune, Leif Bork Hansen, landskendt, da han skjulte en gruppe flygtninge, som havde fået afslag på deres ansøgning om asyl i Danmark. Leif Bork Hansen sagde netop, at hans samvittighed bød ham at hjælpe flygtningene. Han blev idømt 20 dages betinget fængsel for at have brudt Udlændingeloven.

Kilder: Gyldendals Leksikon og Lunding, Carsten, Ikke kun om søndagen, Kbh., 2000.