Flere menneskerettighedsorganisationer kræver, at USA lukker Guantanamo lejren. De mener ikke, USA overholder Genève-konventionerne. (Foto: JOHANNA GERON © Ritzau Scanpix)

Krigsfanger er også mennesker

Når en soldat fra fjendens hær tages til fange, skal han behandles humant. Han må ikke udsættes for overgreb, og han skal stilles for en domstol eller løslades, når krigen er slut. Det fastslår Genève-konventionerne. Men det er ikke altid, at de bliver overholdt.

På Guantanamo-basen har amerikanerne siden 2002 holdt fanger fra krigen i Afghanistan indespærret. Det internationale samfund har kritiseret den langvarige fængsling og den manglende rettergang. Under præsident George W. Bush forsvarede USA sig med, at fangerne er "ulovlige kombattanter" og dermed ikke skal beskyttes som krigsfanger.

FN mener dog, at USA overtræder Genève-konventionerne, og FN kræver Guantanamo lukket. Det mente præsident Barack Obama også, da han kort efter sin indtrædelse i Det Hvide Hus i januar 2009 underskrev et løfte om at lukke fangelejren inden d. 22. januar 2010.

Det amerikanske senat stemte dog imod, men præsident Obama erklærede, at han stadig ville arbejde for en lukning. Men problemer med at flytte fangerne til amerikansk jord har gjort, at lejren stadig ikke var blevet lukket, da vi passerede d. 22. januar 2010.

(Senest opdateret den 17. februar 2010)