Liberal Alliance (I)

Liberal Alliance hed egentlig Ny Alliance. I 2007 stod de til at vende magtbalancen i dansk politik, men sådan kom det ikke til at gå.

På et pressemøde i maj 2007 fik Danmark et nyt parti. Ny Alliance. Partiet var skabt af tre utilfredse politikere, der ville ruske op i dansk politik.

Naser Khader og Anders Samuelsen (tidligere radikal) og Gitte Seeberg (tidligere konservativ) ville flytte magtbalancen i Folketinget.

Det skulle ske med nogle klare mærkesager. Skatten skulle sænkes. Og så skulle Dansk Folkeparti holdes uden for indflydelse. Deres håb var, at de med deres mandater kunne blive VK-regeringens støtteparti.

Ny Alliance stod også til at få en jordskredssejr ved folketingsvalget i 2007, men endte med kun fem mandater.

Kort efter forlod Gitte Seeberg partiet. I august 2008 skiftede partiet navn fra Ny Alliance til Liberal Alliance og tog bogstavet "I".

Med det nye navn begyndte partiet at lægge mere vægt på liberale synspunkter. Mærkesagerne er lavere skat og mere personlig frihed til den enkelte i et samfund, hvor velfærdsstaten fylder mindre.

I januar 2009 valgte formanden Naser Khader også at forlade partiet. Han blev senere medlem af de konservative. Nu havde Liberal Alliance kun to medlemmer i Folketinget.

I juni 2009 fik Liberal Alliance et ekstra mandat ved at slå sig sammen med et andet lille, nyt parti: Borgerligt Centrum, der var startet af den tidligere radikale, Simon Emil Ammitzbøll.

Ved valget i 2011 fik partiet 9 mandater, og ved det næste valg i 2015 gik det endnu bedre for Liberal Alliance. Partiet fik 7,5 procent af stemmerne - en fremgang på 2,5 procent, som gav 13 pladser i Folketinget.

I november 2016 kom partiet i regering, da Venstre inviterede Liberal Alliance og de Konservative med i regeringssamarbejdet. Partiet havde seks ministerposter - partileder Anders Samuelsen blev udenrigsminister.

Liberal Alliance prøvede ved flere lejligheder at forsøge at få indført topskattelettelser - dog uden held.

Ved valget i 2019 fik Liberal Alliance et katastrofevalg med blot 2,3 procent af stemmerne. Folketingsgruppen blev reduceret til blot 4 personer. Partileder Anders Samuelsen genvandt ikke sit mandat i Folketinget. Han trak sig efterfølgende som leder af Liberal Alliance.

Alex Vanopslagh, det 27-årige, nyvalgte folketingsmedlem, blev valgt som ny politisk leder af Liberal Alliance.

I efteråret 2019 meldte de to LA-politikere Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund sig ud af partiet og stiftede deres eget helt nye borgerlige parti, som hedder Fremad.

(Opdateret 17. december 2019)