SF: Socialistisk Folkeparti (F)

Socialistisk Folkeparti blev dannet af udbrydere fra kommunist-partiet. I mange år har de været støtteparti for Socialdemokraterne og sad kortvarigt med i regering efter valget i 2011.

Aksel Larsen styrede Socialistisk Folkeparti (SF) ind på den politiske scene fra sin sygeseng. Stifteren af SF satte i 1960 sit brækkede ben i fokus og udnyttede tv-mediet til at komme ind i danskernes stuer.

Indtil valget i 1960 sad Venstre, Konservative, Radikale og Socialdemokratiet solidt på magten. Men firepartisystemet smuldrede, da SF strøg i Folketinget med hele 11 mandater.

SF blev dannet af udbrydere fra Danmarks Kommunistiske Parti (DKP). De kritiserede DKP for ikke at fordømme Sovjetunionens invasion af Ungarn i 1956.

SF ville ændre samfundet i socialistisk retning, men det skulle ske uden revolution og inden for demokratiets rammer. Målet var at trække Socialdemokratiet væk fra samarbejdet med de borgerlige partier, så der kunne skabes arbejderflertal i Folketinget.

Men det blev hurtigt et dilemma, hvor meget partiet skulle gå på kompromis med den rene ideologi for at opnå politisk indflydelse.

Efter valget i 2005 blev Villy Søvndal valgt til ny formand for partiet. Med Villy Søvndal i spidsen opnåede SF sin hidtil største popularitet ved at lægge sin politik tættere på den ideologiske midte i tæt samarbejde med Socialdemokraterne.

Ved valget i november 2007 fik SF 23 mandater, og partiet mere end fordoblede sit mandattal.

Ved valget i 2011 mistede SF syv af sine mandater. Til gengæld blev partiet en del af regeringen og fik ministerposter for første gang i partiets historie.

Men SF's tid i regeringen blev turbulent.

I september 2012 trak Villy Søvndal sig som formand. Dernæst ville både Annette Vilhelmsen og Astrid Krag være formand. Den kamp vandt Anette Vilhelmsen, da et flertal af partiets medlemmer stemte på hende som ny formand.

Men Annette Vilhelmsen kunne ikke skabe ro i partiet, og flere medlemmer mente, at SF slet ikke fik nok ud af at sidde i regering.

I januar 2014 kulminerede magtkampen, da SF's politikere i Folketinget ikke var enige om salget af energiselskabet DONG. Annette Vilhelmsen trak sig som formand, og hun trak SF ud af regeringen. Samtidig forlod flere tidligere ministre SF.

Så blev Pia Olsen Dyhr formand for partiet, og ved valget i sommeren 2015 måtte hun konstatere, at mange ikke længere havde lyst til at stemme på SF. Partiet gik fem procent tilbage og mistede ni pladser i Folketinget.

Men fire år senere fik SF vendt nedturen til en markant fremgang. Ved valget i 2019 fordoblede de deres mandater fra 7 til 14. SF er i dag et støtteparti til den Socialdemokratiske regering.

(Opdateret 30. august 2019)