Skat, skat og atter skat

Indkomstskat og ejendomsskat. Kommuneskat og kirkeskat. Formueskat og selskabsskat. Og så er der alle de indirekte skatter, som fx moms og punktafgifter, der lægges på varer og tjenesteydelser.

Pu-ha; vi betaler mange forskellige skatter. Ikke bare når vi får udbetalt vores løn. Vi betaler også skatter, når vi handler i supermarkedet. Der er fx både moms og sukkerafgift på slikket i supermarkedet.

Så der er ikke noget at sige til, at nogle er trætte af at betale skat.

Nogle er endda så trætte af det, at de mener, at vi overhovedet ikke skal betale skat. De hedder anarko-kapitalister og sådan en, kan du møde i klippet "Hvorfor overhovedet betale skat?" herunder.

Du kan også se klippet "Glistrup betaler ikke skat" om Mogens Glistrup. I 1971 sagde han, at han ikke betalte skat. Hans trækprocent var nul. Den udtalelse skabte meget debat i 1971 og i årene fremover.

Uden skat ingen folkeskoler

Men hvis vi ikke betalte skat, ville samfundet se meget anderledes ud. Vi vil ikke have politi, sygehuse og folkeskoler. Vi ville ikke have veje og togskinner.

Danmark ville være meget anderledes, end det velfærdssamfund, som du kender. Skatter og afgifter er nemlig statens ubetingede største indtægtskilde.

Skat kan bruges til at opdrage danskerne

Samtidig kan skatter og afgifter bruges til at ændre danskernes adfærd. Fx er der sukkerafgift på varer, som bruger sukker. Det gør de usunde varer dyrere.

Ligeledes er der vandafgift, på vandet der kommer ud af dine vandhaner derhjemme. Det skal få dig og andre til at bruge mindre vand.

I klippet "Skat kan bruges til adfærdsregulering" kan du se, hvordan man fx kunne bruge en skat på hundelorte til at gøre noget ved de mange efterladte hundelorte på fortove og stier.