Stram Kurs (P)

YouTube-fænomenet, der pludselig fik medvind og næsten kom i Folketinget i 2019.

Partiet Stram Kurs blev stiftet i sommeren 2017 af advokat Rasmus Paludan. Partiet er især kendt for deres kontroversielle, islam-kritiske demonstrationer rundt omkring i landet, som de filmer og deler på Youtube og Facebook.

I april 2019 ledte en Stram Kurs-demonstration til store uroligheder på Nørrebro i København. Her kastede en større gruppe uromagere fyrværkeri, flasker og andet kasteskyts mod politiet og partileder Rasmus Paludan. Uromagerne satte også ild til containere og biler.

Stram Kurs blev opstillingsparate til Folketinget i maj 2019. Her havde de samlet de godt 20.109 underskrifter, som kræves for at kunne stille op til det danske folketing.

Stram Kurs gik til valg på en meget stram udlændingepolitik. Partiet går blandt andet til valg på et forbud mod religionen islam og udvisning af alle ikke-vestlige personer, der har fået asyl.

Stram Kurs gik også til valg på at nedlægge jobcentrene og afskaffe aktiveringskurser fra private virksomheder.

Partilederen Rasmus Paludans har en fortid som medlem i flere forskellige partier, blandt andet Nye Borgerlige, Venstre og Radikale Ungdom.

Partiet Stram Kurs fik 1,8 procent af stemmerne til folketingsvalget i 2019. Rasmus Paludan vil trods resultatet fortsætte sit politiske projekt.

Partiformanden blev i juli 2019 i landsretten idømt 14 dages betinget fængsel for racistiske udtalelser på YouTube.

(Opdateret 30. august 2019)