Vil vil være evigt unge

Til læreren

Fag: Samfundsfag, historie og biologi

Trin: Udskoling

Fælles Mål

Introduktion og formål

Lærervejledning til elevopgaver

Elevopgaver

Velfærdsmodeller

Levevis

Identitetsspil

Interview og video

Projektopgave

Skriv et brev

Hvad lærer du?

Du lærer noget om identitet, levevis, statistik, demografi, velfærdsmodeller og velfærdssamfundets udvikling.

Hvorfor skal du lære det?

Det er din generation, der kommer til at forme fremtidens samfund. Derfor skal du tænke over, hvilket samfund du gerne vil leve i.

Kolofon

Temaet er støttet af midler fra Nordea-fonden.

”Alle vil leve længe, og ingen kaldes gammel.”

Sådan lyder en gammel talemåde, og det rammer meget præcist ned i det store problem ved alderdommen. De fleste vil gerne leve så længe som muligt, men de færreste vil være gamle.

Ældre er umoderne

I nogle kulturer – som for eksempel den kinesiske og japanske – er en høj alder lig med autoritet, og bliver opfattet positivt. I den vestlige kultur er det lige omvendt. Det er ikke in at være gammel.

Når jeg bliver gammel

Fremtiden er langt væk - og lige nu er du udødelig - men en dag bliver du gammel. Hvordan ser samfundet og dit liv ud til den tid? Det kan være svært at spå om. Men ved at se klip og læse om at være gammel i fortiden og nutiden og se på forudsigelser om fremtiden bliver du rustet til at bygge din egen fremtid. Se først klipsamlingen 'Når jeg bliver gammel', hvor fem ældre fortælle om at være gammel i dag.

Se Tema

Vi jagter den evige ungdom, og bekæmper alderdommens tegn som aldrig før. Det ligger i kulturen, men det hænger også sammen med, at vi i dag har flere muligheder end tidligere for at snyde os unge.

Tidligere måtte man ty til mærkelige trylledrikke, kurbade i ”ungdommens kilde” eller spise testikler fra dyr – som alle er eksempler på anti-aldringsmidler fra fortiden.

Lille spejl på væggen

Der er dog stadig hokus pokus forbundet med at forsøge at stoppe kroppens ældning. Rynkecremer, kosttilskud, hormonindsprøjtninger og alle mulige former for piller lover højt og helligt, at de holder dig ung og smuk – men uden at have videnskabeligt bevis for det.

Tværtimod er det videnskabeligt bevist, at rynkecremer ikke virker, og alligevel ryger de ned fra hylden.

Der er dog en modreaktion på den kunstige pleje af sig selv, som går ud på at ældes på en sund og naturlig måde. I stedet for fedtsugninger holder ældre mennesker sig i form med motion og sund kost, og hylder den naturlig skønhed i stedet for at farve de grå hår.

Læs også Når jeg bliver gammel Se Tema

  1. Fælles mål
  2. Introduktion og formål
  3. Form din fremtid
  4. Individ, familie, stat
  5. Pensionsalder og levetid
  6. Identitet
  7. Velfærdsteknologi
  8. Arbejdsstyrken
  9. Familie
  10. Ensomhed