Deltag i ultra:bits store konkurrence

Kolofon

DR lancerer ultra:bit i partnerskab med Center for Undervisningsmidler, og indsatsen er støttet af Industriens Fond. Desuden støtter og bidrager en lang række aktører på forskellig vis.

Se alle samarbejdspartnerne her

Genvej

Tilbage til ultra:bit-forsiden

Vær med i ultra:bits landsdækkende konkurrence om at finde på de mest fantastiske, anderledes og sjove teknologi-idéer, der kan gøre forældre mere klimavenlige.

Konkurrencen sætter fokus på FN’s Verdensmål og opfordrer børn i 4., 5. og 6. klasse til at bruge kreativitet og teknologi til at give de voksne baghjul og finde på seje idéer, som de gamle hoveder måske ikke engang havde drømt om. Ingen idéer er for skøre eller for fantasifulde til Knæk Klimakoden.

Knæk Klimakoden

Gør forældre klimavenlige med teknologi, og deltag i ultra:bits store konkurrence.

Se Tema

Præmierne for ’Bedste Idé’ og ’Bedste Løsning’ er 15.000 kr. til en oplevelsestur med klassen.

Konkurrencen bliver lanceret i uge 35, så gør plads i kalenderen til efteråret, hvor konkurrencen løber af stablen – med masser af inspiration og materialer her på siden.

Se video: Sofie og Thor præsenterer konkurrencen KNÆK KLIMAKODEN

Hvilke 3 problemer skal løses?

Børnene skal komme med idéer til opfindelser, der ved hjælp af teknologi kan gøre forældre mere klimavenlige. Det kan de blive på rigtig mange områder.

Nogle områder, som FN synes er vigtige, er ansvarligt forbrug og produktionsformer, klimaindsats og livet i havet.

Derfor skal børnenes idéudvikling hjælpe med at løse en af de her problemstillinger:

  1. Hvordan kan du med teknologi hjælpe dine forældre med at gøre deres forbrug af f.eks. tøj, mad og vand mere klimavenligt? Kan du forkorte de lange bade ved at opfinde en vild vandmåler, der kun lukker vand ud i 5 minutter? Kan du mindske antallet af tøjvask ved at opfinde en tech-løsning, der kan måle eller mærke om tøjet er beskidt? Det vil hjælpe med at løse FN’s 12. verdensmål, som er ansvarligt forbrug og produktionsformer.

  1. Hvordan kan du med teknologi hjælpe dine forældre med at transportere sig på måder, som er bedre for klimaet? Kan du mindske brugen af bilen ved at opfinde en kreativ løsning, der får andre transportmidler til at virke meget sjovere? Kan du opfinde en miniudgave af et køretøj, som bruger andre former for energi, der er bedre for klimaet? Det vil hjælpe med at løse FN’s 13. verdensmål, som er klimaindsats.

  1. Hvordan kan du bruge teknologi til at hjælpe dine forældre med at plastik ikke ender i havet? Kan du finde på en løsning, der fanger plastikemballage fra gaden, inden den falder ned i kloakken? Kan du lave en løsning, der forvandler plastikaffald om til noget brugbart? Det vil hjælpe med at løse FN’s 14. verdensmål, som er livet i havet.

Hvilken form skal ideen have?

Børnene skal beskrive eller bygge noget, der kan få dommerne til at forstå, hvorfor idéen er så genial. Det kan de gøre på to måder:

  1. Bedste Idé: Beskriv idéen med ord og tegne en skitse af, hvordan opfindelsen ser ud.
  2. Bedste Løsning: Byg noget, der hjælper med at forklare idéen, tag et billede eller en video af det.

Børnene kan sende lige så mange forslag ind, som de har lyst til. Man kan arbejde med konkurrencen på tværs af fag på mellemtrinnet.

Hvem kan deltage?

Konkurrencen er for børn, der går i 4., 5. og 6. klasser.

Gode idéer og opfindelser kan dukke op alle vegne. Derfor kan børnene arbejde sammen i hold, uanset om de er klassekammerater, søskende, venner eller bekendte.

Det skal dog være en voksen over 18 år, der sender forslagene ind til ultra:bit.

Hvilke teknologier må indgå?

Teknologi skal være en del af opfindelsen – på en eller anden måde. Men om I bruger en BBC micro:bit, en Raspberry Pi eller noget helt tredje er fuldstændig op til jer. Man behøver ikke at kunne kode eller programmere for at være med.

Hvornår starter og slutter konkurrencen?

  • I uge 35 bliver konkurrencen skudt i gang.
  • I uge 44 er det sidste chance for at indsende jeres idé til konkurrencen.
  • I uge 46 bliver vinderne af konkurrencen fundet.

Hvordan kommer man i gang?

Når konkurrencen åbner i uge 35, udkommer en masse spændende her på siden. Der vil være materiale om de tre problemstillinger under FN’s Verdensmål, inspiration og guide til, hvad I kan gøre for at finde på kreative løsninger.

Hvilke præmier er på spil?

Præmierne for ’Bedste Idé’ og ’Bedste Løsning’ er 15.000 kr. til en oplevelsestur med klassen.

Deltager man i konkurrencen sammen med børn fra andre klasser eller skoler, for eksempel den bedste ven fra håndbold og en sej storesøster fra 6.c, ja, så deles præmien ligeligt mellem de klasser, børnene går i.

Læs også Knæk Klimakoden Se Tema