Skoleelever kan finde beatet med ultra:bit

Man siger, at noder er musikkens alfabet, mens teknologiens ABC består af koder. I undervisningsmaterialet og eventet ’Find dit ultra:beat’ bliver både noderne og koderne forklaret, når elever på mellemtrinnet skal kode deres eget beat med teknologiske lyde. 

(© Foto: Mew/ Grafik/Lea Hytting)

Er du musiklærer og godt i gang med planlægningen af næste skoleår? Eller er du klasselærer i 4.-6. klasse med et ønske om at give dine elever en sjov og fælleskabende oplevelse? Så skal du læse med her.

Find dit ultra:beat

Den landsdækkende digitale læringsindsats ultra:bit har som erklæret mål, at danske skoleelever skal lære at skabe kreativt med teknologi, så de bliver mere end blot teknologiforbrugere.

I sensommeren 2023 bliver ultra:bit imidlertid til ultra:beat, når elever på mellemtrinnet skal lære at kode – ét beat ad gangen.

ultra:bit tilbyder i den forbindelse et lærerigt og kreativt undervisningsmateriale til musikfaget. Derudover rejser ultra:bit landet rundt i uge 36-38, hvor DR-værter svinger dirigentstokken i et engagerende ’Find dit ultra:beat’-event.

Undervisningsmateriale udkommer i uge 26

Musikforløbet imødekommer kompetencemålene i de Fælles Mål, der vedrører arrangement og komposition af musikalske udtryk. Men materialet er også en musikalsk omfavnelse af et godt klassefællesskab.

Musik er nemlig børns adgang til den ultimative samarbejdsøvelse: at spille i takt og finde hinandens beat.

I forløbet lærer eleverne at åbne ørene for, hvad der er naturlige lyde og teknologiske lyde. Eleverne skal blandt andet lægge et lydspor af klap, knips og tramp til en rytmeboks, og så skal de eksperimentere med at kode et beat med teknologiske lyde.

Med til materialet følger en udførlig lærervejledning, som er til at forstå, selv hvis man er en novice inden for programmering og teknologiundervisning.

Mærk ultra:beatet med hundredevis af andre børn

I uge 36-38 inviterer ultra:bit skoleklasser i udvalgte kommuner til et fysisk event, hvor DR-værter spiller på alle de musikalske og teknologiske tangenter.

Her får eleverne sammen med flere hundrede andre mulighed for at skabe et teknologisk beat, der slår benene væk under de fleste.

Eleverne bliver også udfordret på deres viden om lyde, og så får de at se og mærke, hvordan teknologien befinder sig i dagligdagsting, og at de med enkle greb kan forvandle den til musik.

Har du lyst til at give dine skoleelever mulighed for at mærke beatet sammen? Så følg med på siden HER, hvor datoer, lokationer og information om tilmelding bliver offentliggjort.