Ulven til debat

Ulven bor igen i den danske natur. Men er det godt eller skidt, og hvilke konsekvenser har det for mennesker?

For 200 år siden blev ulven jaget ud af Danmark. I 1992 blev den fredet i hele Europa, fordi den var truet, og i 2012 blev ulven første gang set i Danmark igen. Siden er der kommet flere ulve, og de yngler nu i Vestjylland.

Man mener, at der i begyndelsen af 2020 er ti ulve i Danmark. Fem af dem er ulvehvalpe. Ulvene er indtil videre kun set i Jylland.

Ulven er det største landlevende rovdyr i Danmark. Det betyder, at den kan jage større bytte som for eksempel rådyr, får og endda kronhjorte. Og det bekymrer nogle landmænd og jægere. Samtidig er flere danskere bekymrede for deres egen eller deres børns og husdyrs sikkerhed.

Skal det være muligt at jage ulven, hvis den gør danskerne utrygge og tager landmændenes husdyr? Også selvom landmændene kan få ulvesikrede hegn, og danskernes frygt ifølge tal og eksperter er irrationel?

Her får du facts og videoer, der klæder dig på til at deltage i debatten om ulven i Danmark.

Medvirkende i videoerne:

  • Thomas Boesdahl, jæger og ulveekspert

Genkend en ulv og dens spor

I debatten om ulven og i videoerne ovenfor bliver der nævnt forskellige fagord. Her får du en forklaring på nogle af dem.

Hvad er fredning?

Ulven har været fredet siden 1992 i hele EU og dermed også i Danmark. Det er derfor forbudt at jage eller indfange ulve. Det står der også i den danske jagt- og vildtforvaltningslov. Man kan få bøder og fængsel op til to år, hvis man skyder en ulv.

Hvad er regulering?

Selvom ulven er fredet, kan man få tilladelse til at regulere den. Det betyder, at man skyder den. Men man kan kun få lov, hvis der er tale om en såkaldt ’problemulv’.

Hvad er en problemulv?

Problemulve må man gerne regulere. En ulv er en problemulv, hvis:

1. En ulv ikke er sky over for mennesker

2. Den samme ulv gentagne gange angriber husdyr eller går igennem et ulvesikret hegn

3. Ulven angriber hunde

4. Ulven er til fare for menneskers sikkerhed, for eksempel fordi den er aggressiv eller har rabies.

Hvad er rabies?

Rabies kaldes også hundegalskab og er en smitsom virussygdom, der kan gøre ulven aggressiv. Rabies findes dog ikke længere i Danmark.

5 fakta om ulven

DELTAG I DEBATSPILLET

Nu er du klædt på til at deltage i debatten om ulven. Kom videre til debatspillet 'Skal vi have ulve i Danmark?' HER.

Andre kilder:

FacebookTwitter