Del 1: Mød tunesiske børn

Motor Mille og Hr. Skæg er på mystisk vis havnet i det afrikanske land Tunesien, hvor de er eftersøgt. Her kan du møde de tunesiske børn, som Motor Mille og Hr. Skæg får hjælp af på deres rejse.

(© Mathilde Huus)

Børn fra Tunesien og børn fra Danmark har mange ting til fælles. I Tunesien børster børnene tænder ligesom dig, og de synes sikkert også, at prutter lyder sjove.

Men der er også ting ved de tunesiske børns hverdag, der er anderledes end i Danmark.

Lær om Tunesien gennem børnene fra 'Jagten på regnbuens guld'.

  • Motor Mille og Hr. Skæg er havnet i Tunesien. Det er et land i Afrika, og det tager omkring 5 timer at flyve fra Danmark til Tunesien. Her møder de drengen Eskander. Han kan se, at varmen har gjort Motor Mille og Hr. Skæg tørstige. Derfor tilbyder Eskander dem et glas vand. Sommeren i Tunesien er meget varm og solrig. Der er varmere end i Danmark. I dele af Tunesien er der ørken. Her er der endnu varmere og næsten aldrig regn. Hvad for noget vejr kan du bedst lide?
  • Mange voksne i Tunesien tjener penge på at dyrke mad, som de kan sælge i en butik, på et marked eller til andre lande. I Tunesien tjener de blandt andet penge på at sælge dadler, oliven, fisk og citroner. Pigen Arwa står ved sin fars butik. Arwa går normalt i skole, ligesom de fleste børn i Tunesien gør. Nogle tunesiske familier er dog så fattige, at de har svært ved at få mad, hvis ikke børnene også arbejder. Hvilket arbejde drømmer du om at lave, når du bliver voksen?
  • Motor Mille og Hr. Skæg møder to piger, der er seje til kampsport. Når de har fri fra skole, går de til taekwondo. Pigerne i ’Jagten på regnbuens guld’ er lidt særlige. Det er nemlig ikke så almindeligt at gå til en fritidsaktivitet i Tunesien. Når børnene har fri fra skole, er det mere almindeligt, at de tager hjem. Her laver de lektier og er sammen med familien. Det er også almindeligt, at børnene ser meget skærm. Hvilke fritidsaktiviteter kan du gå til i Danmark?
  • Drengen Moetez låner en dromedar til Motor Mille og Hr. Skæg. En dromedar er næsten det samme som en kamel. Man kan sige, at de er i familie med hinanden. En af forskellene på de to dyr er, at dromedaren har to pukler, mens kamelen kun har én. En dromedar og kamel kan godt parre sig med hinanden. Det betyder, at man laver unger. Hvilke andre dyr tror du, der lever i Tunesien?
  • I Tunesien går børnene på 5 og 6 år i skole i mange timer alle hverdage. På en almindelig skoledag har de undervisning fra klokken 8.30 til klokken 12.00, og så tager de hjem og holder en pause. Klokken 13.30 skal de være tilbage i skolen igen frem til klokken 16. Mange tunesiske børn går også i skole om lørdagen. Hvad kan du godt lide at lave, når det er lørdag?
1 / 5

Dit børneliv i Danmark

Nu skal du lære mere om nogle af forskellene mellem at være barn i Danmark og i Tunesien.

Lav opgaverne i opgavehæftet. Her skal du blandt andet undersøge, hvad voksne fra Tunesien tjener penge på, og finde ud af, hvilke dyr der lever frit i naturen i Danmark og i Tunesien.

Åbn og print opgavehæftet U-LANDSKALENDEREN 2022 i farve eller sort/hvid.