Gråand

Gråand kan bo overalt både inde i byen og ude på landet. Se og undersøg, hvordan Andemor og ællingerne kommer ned fra reden på 4. sal.

(© DR Billeder/ Grafik: Cecilie Jacobsen)

Gråanden er en af de mest almindelige ænder i Danmark. Hannerne og hunnerne ser forskellige ud. Han-anden hedder en andrik. Den har et grønt hoved og et gult næb. Hun-anden bliver bare kaldt en and. Hun har et brunt hoved og et gul-brunt næb.

Hvorfor tror I, at gråanden bor i byen?

Se med her og hør, hvorfor andemor har lavet sin rede højt oppe på en altan.

Gråanden bor næsten overalt, hvor der er vand. Det betyder, at den kan bo både i byen og ude i naturen. I videoen har andemor lavet en rede på en altan for at beskytte sine unger. Så bliver andemor tryg, fordi hendes ællinger er beskyttet mod andre dyr. Det er nemlig svært for andre dyr at finde ællingerne og spise dem.

Hvordan tror I, at ællingerne kommer ned fra taget uden at komme til skade?

Se med her, når ællingerne tager det store spring!

Hvor højt tør I hoppe fra?

Find et bord eller en stol inde på stuen og hop ud som ællingerne! (måske skal I hoppe ned i en bunke puder eller en madras)

Hvorfor tror I, at andemor og ællingerne er på vej ned til søen?

Hvad tror I, at den spiser?

Gråænder kan godt lide at spise mange forskellige ting. Den finder tit sin mad i søer. Her dykker den ned med hovedet, så dens rumpe stikker i vejret. I vandet finder den planter og små dyr, som den spiser.

Gråanden kan også godt lide at spise græs og korn. Gråandens ællinger spiser små insekter og dyr i vandet.

Se, om andemor og ællingerne får lov til at bo i søen.

Så fik andemor og ællingerne et nyt hjem, hvor der er mad og vand. Her kan de også gemme sig for andre dyr. Det er helt perfekt til den lille andefamilie.

FacebookTwitter