Gråsæl

Gråsælen bor i vandet, men når den ikke er i vandet, ligger den og soler sig på stranden. Se og undersøg, hvordan sælungens liv på stranden.

(© DR Billeder/ Grafik: Cecilie Jacobsen)

Hvorfor tror I, at gråsælerne bor ved stranden?

Gråsæler bor altid tæt på vand. Det kan være på stranden eller på små bunker sand ude i vandet. Gråsæler bor altid steder, hvor der sjældent kommer mennesker og andre rovdyr. Gråsælen vil nemlig gerne have fred og ro.

Nu skal I se en gråsæl med sin lille nyfødte sælunge.

Gråsæler har grå pels med mørke pletter. De har fire luffer og en hale. Gråsælerne bruger sine luffer til at svømme hurtigt med.

De har også to huller på siden af hovedet. Det er dens ører. Når sælen ikke er i vandet, ligger den ofte på stranden og nyder solen.

Sælerne kommer rundt på stranden ved at kravle på deres maver og bruge deres luffer.

Kan I mave jer rundt ligesom sælerne?

Hvorfor tror I, at hansælerne og hunsælerne ikke bor sammen?

Hansælerne og hunsælerne bor ikke sammen, fordi hunsælerne tager sig af ungerne. Hansælerne og hunsælerne ser faktisk kun hinanden, når de laver en ny sælunge.

Ungen må nu klare sig selv og finde sin egen mad. Det skal den nok klare, for der er mange forskellige fisk, blæksprutter og krebs, den kan spise.

Sælen er et rovdyr. Det betyder, at den spiser andre dyr. Den sluger små dyr i én bid under vandet. Hvis den fanger et lidt større dyr, tager sælen det med op på stranden og river det i stykker med sine kløer.

FacebookTwitter