Hare

Harer bor på grønne områder, hvor der er en masse græs og planter, de kan spise. Se og undersøg her, hvordan haren finder sin mage.

(© DR Billeder/ Grafik: Cecilie Jacobsen)

En hare har lange ben, der kan løbe rigtig hurtigt. Haren har lange ører, der kan dreje rundt, så den kan høre selv den mindste lyd. Haren har også store øjne, som kan se næsten hele vejen rundt om dens krop.

Hvorfor tror I, at haren bor ude på engen?

Haren bor på store marker, hvor der er en masse planter, den kan spise. Haren kan bo inde i byerne i folks haver og i parker. Hvis I gerne vil se en hare, så er det lettest om aftenen lige før det bliver mørkt. Her går den nemlig på udkig efter mad.

Nu skal I se, hvordan en hun-hare finder ud af, hvem hun gerne vil have unger med.

Han-haren vil gerne have harekillinger med hun-haren. Men hun-haren er ikke helt sikker på, at hun gerne vil have unger med han-haren. Derfor laver hun nogle prøver, han skal igennem.

Hvilke prøver tror I, at hun-haren kan finde på at give han-haren?

Hvorfor tror I det?

Hun-haren sætter han-haren til at holde øje med andre dyr, mens hun spiser. Det kan nemlig være farligt at spise ude på markerne, for rigtig mange dyr kan godt lide at spise harer.

Hvem, tror I, vil spise haren?

Ræve kan finde på at spise haren. Mindre dyr og fugle kan finde på at spise harens unger.

Hun-haren ville ikke have den unge han-hare. Derfor går hun på udkig efter andre han-hare. Og nu vil hun bokse mod dem.

Hvorfor tror I, at hun-haren vil bokse mod han-harene?

En hare kan løbe rigtigt hurtigt. Faktisk kan den løbe lige så hurtigt, som biler kan køre.

Hvor hurtigt kan I løbe?

Haren får harekillinger i løbet af foråret. Det er kun hun-haren, der passer på harekillingerne. Når harekillingerne er født, gemmer hun dem i højt græs, så de er skjult for de dyr, der gerne vil spise dem.

FacebookTwitter