100 dage før vinter-OL planlægges der efter det bedste scenarie, men meget er stadig uvist

Vinter-OL i Beijing begynder om 100 dage, men det er stadig meget usikkert, hvor mange danskere der deltager.

Onsdag er der 100 dage til åbningsceremonien ved vinter-OL i Beijing. (Foto: WANG ZR)

Knap er sommer-OL i Tokyo afsluttet, før den næste omgang begynder. Denne gang vinter-OL i Beijing.

Onsdag er der 100 dage til, at vinterlegene i den kinesiske hovedstad åbnes på Beijing National Stadium, også kendt som fuglereden.

Men der er stadig enormt mange ubekendte i forhold til, hvordan og hvorledes det hele kommer til at se ud for den danske delegation, der bliver sendt afsted, fortæller Mikkel Sansone Øhrgaard, der er chef de mission for det danske hold, der skal til Beijing til februar.

Sammen med Mikkel Sansone Øhrgaard tager DR Sporten temperaturen på de danske OL-forberedelser:

Holdet er allerede rekordstort, men det kan vokse endnu mere

Nikolaj Ehlers og resten af det danske herrelandshold i ishockey sikrede kvalifikation til vinter-OL i slutningen af august i år. (Foto: GRIGORY DUKOR © Scanpix Denmark)

Den hidtidige rekord for antallet af danske atleter ved et vinter-OL blev sat i Vancouver i 2010, hvor 18 danske atleter konkurrerede.

Men da det danske ishockeylandshold i august kvalificerede sig til legene, stod det klart, at det danske hold ville sætte rekord. Et herrehold i ishockey tæller alene 25 spillere.

Læg dertil, at der stadig står danske vinteratleter i lang kø for at kvalificere sig i deres respektive sportsgrene. Speedskating-herrerne, de alpine skiløbere, kvindeishockeylandsholdet, skeleton, bobslæde, curlingherrerne og -mixholdet samt skiskydning er sportsgrene, hvor Danmark stadig har mulighed for at kvalificere flere atleter, forklarer Mikkel Sansone Øhrgaard.

Og det giver ekstremt mange logistiske udfordringer, at holdets størrelse ikke er kendt.

- Det, der fylder rigtig meget hos os, er al logistikken omkring fly og fragt til Beijing. Vi er rigtig pressede omkring hele flydelen, og hvordan vi kommer til at gøre det med alle de coronarestriktioner, der er.

- Det er en kæmpe udfordring i øjeblikket, og det er ikke fordi, det er særligt spændende i en sportslig kontekst, men det er det, der fylder hos os i øjeblikket, siger Mikkel Sansone Øhrgaard.

Særligt ishockeykvinderne kan, hvis de kvalificerer sig til legene ved kvalifikationsstævnet i midten af november, ændre gevaldigt på den danske planlægning. Det ville resultere i yderligere 23 atleter og 12 ekstra stabsmedlemmer.

Men den danske chef de mission håber selvfølgelig, at de kvalificerer sig, selvom det giver ham ekstra arbejde. Det er kun positivt, siger han.

- Når vi laver vores forberedelse, så arbejder vi med best case og worst case scenario. For os er det best case at få så mange med som overhovedet muligt.

- Der er ikke noget, der løber løbsk. Vi har styr på tingene, men det kan blive et andet setup. Vi har taget forbeholdene. Havde vi skulle afsted med to alpinister og speedskate-holdet, så havde vores stab kommet til at se anderledes ud, end den gør nu, siger Mikkel Sansone Øhrgaard.

Menneskerettigheder i Kina

En aktivist protesterer over legene i Beijing. (Foto: PHILIP FONG © AFP or licensors)

Det er blevet debatteret og kritiseret, at Kina er blevet vært for vinter-OL, fordi værtslandet er i strid med menneskerettighederne.

Og efterhånden som legene nærmer sig og til sidst begynder, vil snakken om Kina som OL-vært og menneskerettigheder formentlig kun tage til.

Derfor er det også noget, de danske atleter vil blive tilbudt vejledning i, fortæller Mikkel Sansone Øhrgaard.

- Vi er sat i søen for at skabe gode rammer for, at vi kan præstere godt på den sportslige scene. Men vi kommer til at tage en snak med vores atleter i forhold til, hvordan tingene forholder sig, siger han.

Coronarestriktioner under legene

En sikkerhedsvagt med mundbind foran 'fuglereden'. Alle skal bære mundbind i OL-boblen. (Foto: Nicolas ASFOURI)

Mandag blev den såkaldte playbook udgivet i første version.

Playbook'en er de regler, som atleterne og andre stabsmedlemmer skal følge, når de opholder sig til legene i Beijing.

Blandt reglerne er, at uvaccinerede atleter skal i 21 dages karantæne før legene, daglige coronatest og en lukket boble om hele vinter-OL.

Det bliver meget lig sommer-legene i Tokyo, og den danske delegation kommer til at tage erfaringer fra Tokyo med videre til Beijing, fortæller Mikkel Sansone Øhrgaard.

- Hvis man tager de erfaringer, som er taget med fra Tokyo, så er det ikke et problem. Det handler om, at man opdager en protokol, som er ekstremt tæt skrevet og udførligt skrevet.

- Det, vi oplever, er, at det handler om at komme ind i en rutine og få skabt en balance i at tage til konkurrence, træning, spisning og restitution samtidig med, at der også skal laves en test hver dag. Hvis det bliver sat i system, så er det ikke noget problem. Det er mere en kulturforandring at vi går fra, at nærmest synes, at corona er overstået i Danmark, til vi indtræder i et land, hvor restriktionerne er helt i top.

- Alle er der for at konkurrere, så alle vil også gøre sit ypperste for at følge playbook’en. Der er en grund til, at den er lavet, og for mig bliver jeg ikke skræmt over at læse den. Tværtimod, så har man lavet den, fordi man mener, at det vil skabe de bedste forudsætninger for at alle kan komme igennem uden at blive smittet, og der ikke vil komme et smitteudbrud, siger Mikkel Sansone Øhrgaard.

Dog kan det danske hold glæde sig over, at det, modsat i Tokyo, ikke bliver for tomme tribuner. Udenlandske tilskuere vil ikke blive givet adgang, men kineserne kan komme til konkurrencerne.

Vinter-OL i Beijing begynder 4. februar og varer frem til 20. februar.

FacebookTwitter