13 måneder efter fødsel banker 33-årige Maj konkurrenterne ved VM i bænkpres

Med et løft på 155 kilo blev danske Maj Rames verdensmester i bænkpres ved VM i Kasakhstan.

En skadesfri og god forberedelse bar frugt for Maj Rames, der mandag blev verdensmester i bænkpres.

Hellere være på den sikre side end at satse for meget.

Det var mottoet for Maj Rames, da hun i mandags blev verdensmester i bænkpres.

Den 33-årige danske styrkeløfter drog i weekenden til VM i Kasakhstan med resten af den danske bænkpres-delegation. Her kom alle fire hjem med medaljer. Maj Rames dog med den fineste karat.

- Det føles bare megagodt, og det er vildt fedt at kunne kalde sig selv verdensmester, siger hun.

Den danske verdensmester, der stiller op i vægtklassen under 63 kilo, gik efter eget udsagn 'defensivt til værks' og startede blødt ud med 145 kilo i første løft.

Til sammenligning formåede VM-sølvvinderen, Zhadyra Kabiyeva, "kun" at løfte 137,5 kilo.

Maj Rames satte sin nærmeste konkurrent ved VM, kasakhen Zhadyra Kabiyeva, på plads og tog guldet.

Danskerens løft kan lyde af meget, men når man har 167,5 kilo som personlig rekord, altså 22,5 kilo mere end første løft ved VM, ja så er der tale om en sikker start på mesterskabet. Tilgangen kom sig af den bænk, der blev brugt til VM.

- Den har ry for at være hård, og mange har fejlet på den. Og så havde jeg ikke ligget på den bænk før, siger Maj Rames, der løftede 150 og 155 kilo på sit andet og tredje løft.

Noget Maj Rames dog har prøvet før, er det der med at være verdensmester. Fra 2010 til 2012 blev hun junior-verdensmester i bænkpres, så det er ikke helt uvant, men man kan ikke komme udenom, at det er større at vinde VM som senior.

- Det er stadig lidt uvirkeligt. Det har været et mål siden dengang, jeg vandt som junior. Feltet er langt større som senior, så det er fedt, at det lykkedes, siger Maj Rames.

'Man kan godt komme tilbage fra graviditet'

For 13 måneder siden blev Maj Rames mor, da hun fødte en lille datter. Noget, som for de fleste sætter den sportslige karriere i perspektiv, men for den danske styrkeløfter var det en drivkraft.

- Det er ikke længe siden, jeg fødte. Det har været meget positivt at kunne komme så hurtigt tilbage til sporten. Man hører, at kvinder bliver sat bagud af graviditet og fødsel, men man kan godt komme tilbage, selvom man får børn, siger Maj Rames.

Det er hun et relativt godt eksempel på, titlen som verdens bedste taget i betragtning.

Med en datter på godt et år er det med at have tungen lige i munden, når familiekalenderen skal gå op (privatfoto).

Ved siden af at tage sig af sin førstefødte og løfte tungt i Aarhus Athlet Klub arbejder Maj Rames som projektleder i en IT-virksomhed i Aarhus. Og så skal der også lige klemmes et bryllup ind i august.

Derfor er den danske styrkeløfter ikke at finde til sommerens EM, der falder samtidigt med brylluppet. Men det der med at finde tid til sporten ved siden af den civile karriere har løst sig gennem hele Maj Rames' voksenliv. Så mon ikke det også fortsætter således.

- Jeg er ikke færdig med at vinde VM-titler. Det næste store er, at jeg skal giftes, men vi skal måske lige se, om jeg også kan komme med til Arnold Classic i august, som er en stor konkurrence for en hel masse atleter, siger hun.

Fra holdspiller til verdens bedste

At Maj Rames' skulle gøre sig som eliteudøver lå i kortene, men at det skulle være som styrkeløfter var ikke givet på forhånd.

Som yngre spillede hun fodbold i Skovbakken på eliteniveau. Her stiftede hun bekendtskab med styrketræningen, og efter en tur på en sportshøjskole i Aalborg var kursen sat.

En lærer på højskolen spottede den dengang 20-årige Majs talent for at støde den tunge stang fra brystet. Hun vejede dengang 60 kilo og kunne bænkpresse samme vægt.

- Det er lidt ualmindeligt, at piger kan bænkpresse deres egen kropsvægt uden at have trænet, siger Maj Rames.

Og selvom hun satte pris på sin tid som holdspiller, så trak styrkeløft mere i hende, da resultaterne og den personlige udvikling er nemmere at tage at føle på.

- At kunne måle sin fremgang er motiverende. Justerer jeg bare på nogle få tekniske ting, kan jeg ret hurtigt blive bedre. Så sporten passer godt til én som mig, der godt kan lide, at det er lidt sort og hvidt, siger den danske verdensmester.

Fire styrkeløftere repræsenterede Danmark ved VM i Kasakhstan. Alle havde medalje med hjem i kufferten. Til højre ses træner Jacob Stegelmann.