140 kilos dansk granit debuterede i NFL: 'Det var surrealistisk'

Hjalte Froholdt blev søndag den første dansker, som ikke er kicker, til at få minutter i NFL.

Hjalte Froholdt fik søndag sin debut for New England Patriots. (Foto: Maddie Meyer © Scanpix)

Vi skruer tiden tilbage til april 2019. Vi er nået til fjerde runde af NFL-draften. Det er her, de bedste spillere fra college finder ud af, om de har en fremtid i verdens bedste liga i amerkansk fodbold. Få forlader draften med kæmpekontrakter - mange går tomhændede hjem.

Det er giganterne fra New England Patriots' tur til at vælge et nyt talent til holdets i forvejen stjernespækkede trup. Alle holder vejret. Et ikke-amerikanskklingende navn bliver råbt op. "Hjalte Froholdt".

Så skruer vi tiden knap halvandet år frem til den 13. september 2020. New England Patriots indleder sæsonen på hjemmebane mod Miami Dolphins. Patriots har netop scoret touchdown - det er nu ikke noget nyt.

Det er det til gengæld, at manden med nummer 64 løber ind på banen for at hjælpe til med at score et ekstrapoint. Det er nemlig Hjalte fra Svendborgs første minutter i NFL.

- Det var en fed følelse. Det var surrealistisk og en drøm, jeg har haft i mange år, så det var fedt at komme derud, siger Froholdt på et virtuelt pressemøde for danske journalister tirsdag aften.

Ikke nok med at Hjalte Froholdt fik sine første minutter i den måske mest hypede liga i verden, så blev han også den første dansker i NFL siden Morten Andersen og den første dansker, der ikke er kicker.

I søndagens kamp kom Froholdt kun i aktion som en del af de såkaldte "special teams", hvis opgave er sørge for ekstrapoints eller field goals.

Men den opgave har Froholdt fuld respekt for.

- Mange overser spil som field goals eller ekstrapoint. Men det er jo vigtigt, for der er point på spil hver eneste gang. Der er mange store mennesker, der forsøger at løbe igennem os, og så vi skal sørge for, de ikke kan komme til det. Så det er et vigtigt spil, og jeg tager mit job virkelig seriøst.

Fokus på kosten efter langt skadesforløb

At Hjalte Froholdt bare er nået til at kunne trække i Patriots-trøjen og få minutter på banen, er en præstation i sig selv. Især når man tænker på det forløb, den 24-årige guard har været igennem.

Froholdt blev nemlig langtidsskadet i en træningskamp forud for sidste sæson, hvorefter han sad ude resten af sæsonen.

En skadet Hjalte Froholdt bliver hjulpet fra banen tilbage i august 2019. (Foto: Maddie Meyer © Scanpix)

Derfor er det nærmest et mirakel, at han har kæmpet sig tilbage og claret cuttet til den endelige trup på 53 mand, som Patriots har valgt til denne sæson.

Men fokus på diæten og på at holde kampvægten har været nøglen for Froholdt, som vejer knap 140 svimlende kilo.

- Jeg bliver nødt til at tage min krop seriøst, fordi det er mit arbejde at tage mig af min krop og sørge for, at jeg spiser ordentligt, strækker ud og træner.

- Jeg prøver at få tre til fire måltider ind om dagen og så måske nogle shakes ind i mellem. Så jeg får måske 4000 til 4500 kalorier om dagen på træningsdage for ligesom at holde vægt. Når man er træt, får man lyst til at spise en helt masse dårligt, men man skal også sørge for, at man også holder sig fra det, så man ikke tager meget på. Fordi det er en meget hårfin linje, hvor det er, at man føler sig bedst, når man spiller.

Froholdt har prøvet at veje mere end de 140 kilo, og det gav ham problemer.

- Jeg har det rigtig godt på den vægt, jeg har nu. Men jeg har spillet førhen, hvor jeg vejede næsten 150 kg, og det var alt for meget for mig. Jeg fik ondt i ryggen, og jeg kunne ikke bevæge mig ordentligt.

Men nu er formen, vægten og hovedet dér, hvor det skal være, og forhåbentlig ser vi Hjalte Froholdt på banen meget mere i resten af sæsonen.

Facebook
Twitter