217 kilometer... i 47 graders varme?! Nu starter Stines vanvittige løbeeventyr i ørkenen

Den 43-årige ultraløber Stine Rex bliver natten til tirsdag den første danske kvinde til at deltage i det 217 kilometer lange løb i den amerikanske ørken, Death Valley.

Ørkensand overalt, kun afbrudt af én lang asfaltvej, der strækker sig så langt øjet rækker.

Og så en nærmest svitsende sol fra oven, der kan få huden til at tørre ud på selv de mest påpasselige solbadere.

Omstændighederne ved ultraløbet Death Valley Badwater Marathon er bestemt ikke for sarte sjæle. I løbet, der finder sted i den amerikanske ørken Death Valley, skal hele 217 kilometer tilbagelægges på maksimalt 48 timer.

Og temperaturen - ja, den når gerne op på svimlende 47 grader.

Det er med god grund, det californiske løb har fået det frygtindgydende renommé som verdens hårdeste, og lige så god mening giver det nok egentlig også, at kun de 100 bedste ultraløbere i verden, får lov at være med.

En af dem er 43-årige Stine Rex.

Som den første danske kvinde kaster den aalborgensiske løber sig natten til tirsdag ud i den ekstreme udfordring. Og selvom hun har en pæn sjat erfaring i det der med at løbe langt - faktisk har hun verdensrekorden i at løbe længst på et løbebånd på 48 timer - bliver ørkenløbet alligevel hendes hidtil mest ekstreme.

Det skyldes primært én ting.

- Her er bare varmt. Her er sindssygt varmt. Det er som en føntørrer, der puster i hovedet på en konstant, og det skal jeg ud og løbe i, siger Stine Rex.

Ud over Stine Rex deltager også danske Peter Torjussen i det ekstreme løb. (Foto: © Bruno Stagsted)

Og giver varmen og de 217 kilometer mod verdenseliten hende anledning til at være spændt? Ja da.

Måske endda nervøs? 'Pishamrende nervøs', faktisk.

Stine Rex' ambition er derfor simpel. Det handler blot om at gennemføre.

- Når jeg tænker på at komme i mål, kan jeg godt tage mig selv i at bæve lidt med læben, fordi jeg er ved at græde. Jeg har faktisk tårer i øjnene, mens jeg fortæller det. Den der følelse med at komme i mål og vide, at man har gennemført.. ja, det vil være helt vildt, siger Stine Rex.

Ud over at skulle løbe 217 kilometer har Stine Rex også et par højdemeter, hun skal have besteget på ruten, som du kan se herunder:

Ikke uden risiko

Det er dog langt fra uden risiko, at Stine Rex begiver sig ud i den amerikanske ørkensol.

De 47 grader, termometeret kan nå op på, vil nemlig blive udmattende for hende, fortæller Jesper Franch, der er lektor på institut for medicin og sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

Får ultraløberen ikke drukket nok vand, risikerer hun at dratte om i solen.

- Hendes udfordring er at få erstattet væsken, hun mister gennem sveden, for hun kommer til at svede rigtig, rigtig meget. Hun er god til at svede, og det er også vigtigt for, det er det, der holder kropstemperaturen nede, siger Jesper Franch.

- Hvis kropstemperaturen stiger for meget, kan nogle af funktionerne i nervesystemet slukke, og så vil hun kollapse.

Ud over at imødekomme den i forvejen ekstreme udfordring at løbe de 217 kilometer på blot 48 timer, skal Stine Rex derfor sørge for at drikke langt mere væske, end hun er vant til.

Og det kan også blive en udfordring i sig selv.

Der er nemlig grænser for, hvor meget væske kroppen kan optage.

- Omkring en liters penge kan man optage i løbet af en time, og det kan hun sagtens svede ud i løbet af en time også. Så det gælder om at holde balancen hele tiden, siger Jesper Franch.

At komme i ubalance er dog en risiko, Stine Rex er villig til at... løbe.

Risikoen for pludselig at kollapse i ørkenen gør hende nervøs - særligt med tanke på, at kun knap halvdelen af de 100 deltagere overhovedet plejer at nå hele vejen til målstregen.

Men drømmen om at traske gennem nåleøjet og gennemføre løbet, de i ultra-kredsene kalder verdens hårdeste, er hun nødt til at forfølge.

- Man kan presse sig til så mange ting, og smerte har jeg ikke et problem med. Men at blive svimmel og besvime, er jeg ikke herre over, så jeg tænker rigtig meget over, hvordan jeg skal holde væskebalancen og ikke overophede, siger Stine Rex.

Har forberedt sig i en sauna

Den bagende varme har hun heldigvis også forberedt sig på.

I hvert fald så godt som muligt, hvis man op mod løbet også skal holde et ganske almindeligt hverdagsliv kørende med børnehentning og madlavning.

For en stor del af træningen er nemlig foregået på et løbebånd i et opvarmet kælderrum, hvor temperaturen har nærmet sig de 40 grader.

Og skulle det ikke være svedigt nok – både i overført og bogstavelig forstand – er det da også blevet til et par englehop og armstrækninger i den lokale sauna.

- Jeg føler lidt, at jeg har været en del af en Rocky-film, hvor jeg giver den gas i nogle mærkelige forhold. Varmetræningen har motiveret mig på en underlig måde, siger Stine Rex.

Du kan se, hvordan Stine Rex har forberedt sig til løbet i videoen herunder:

Nu er saunaen erstattet med Death Valley, og virkeligheden banker på døren.

Bag den gemmer sig en decideret mur af varme, og skal man bryde gennem den, må man væbne sig med lidt mere end et par løbesko og en gennemsnitlig, god form.

Heldigvis kan Stine Rex form ikke beskrives som gennemsnitlig. Langt fra endda.

- Jeg har aldrig følt mig mere klar, end jeg er nu. Benene løber lidt stærkere, end de plejer, jeg døjer ikke med noget, og varmetræningen har også gjort noget godt for min form, siger Stine Rex.

Stine Rex løber Death Valley Badwater Marathon fra natten til den 12. til den 14. juli. Hvordan det går hende, kan du følge med i her på dr.dk.