Ældste OL-vinder husker hagekors i Berlin

Den ældste atlet, der har vundet guld ved OL, deltager efter 76 år i de olympiske lege i London som æresgæst.

I 1936 vandt Alex Tarics guld i vandpolo ved OL i Berlin sammen med resten af det ungarske hold.

I dag er medaljevinderen med sine 98 år den ældste OL-guld-vinder i live. Derfor tager han flyet til London for at besøge OL-værtsbyen som særlig æresgæst.

Og mindet om den olympiske by står klart i hovedet på den aldrende vandpolospiller, der snart skal opleve legene på tæt hold igen.

- Den olympiske by lignede en militærlejr med hagekors og uniformerede soldater over det hele, lyder det fra Tarics, der husker tilbage på OL, som det så ud for 76 år siden i nazismens Tyskland.

Selvom uroen dengang lå og lurede under den olympiske facade, mener vandpolo-mesteren ikke, at atleterne blandede politik og sport sammen.

- I 1936 blev politikken aldrig lukket med ind i omklædningsrummet, aldrig. Politik og sport er ligesom vand og olie, det skal ikke blandes sammen, forklarer han.

Den 98-årige bor i byen Belvedere lige udenfor San Francisco og foran huset holder en guldfarvet Mercedes med nummerpladen "GOLD 36".

Selvom han fik amerikansk statsborgerskab tilbage i 1952, har han stadig en tyk ungarsk dialekt.

Og fædrelandet optager da også stadig den gamle medaljevinder. Derfor klappede han i sine gamle hænder, da det ungarske vandpololandshold vandt guld i 2008.

- Selvfølgelig heppede jeg på ungarerne. Det var mit hold, siger han.

Tarics var som 22-årig én af de yngste på det ungarske hold, da de slog Tyskland i finalen og vandt olympisk guld.

Nu - efter den italienske cykelrytter Attilio Pavesi døde 100 år gammel sidste august - er titlen som den ældste olympiske mester overgået til den aldrende vandpolo-gulddreng.

- Jeg er så glad for, at jeg stadig er i live, siger han.

Facebook
Twitter