Alle tiders norske fodboldlandshold

Se spillerne, der ifølge DR Sportens Marco de los Reyes udgør Norges historiske All Star-team.

John Arne Riise jubler i AS Roma-trøjen efter en Champions League-scoring mod Panathinaikos. Den rødhårede nordmand, der tidligere har spillet for Liverpool, indtager pladsen som venstre back på alle tiders norske landshold. (Foto: Andreas Solaro © Scanpix)

Norge kan ikke prale af at have fostret en masse store fodboldstjerner. På den front halter Norge langt efter Sverige og Danmark.

Men der har selvfølgelig været mange gode norske spillere gennem tiderne, og her forud for aftenens EM-kvalifikationskamp mellem Danmark og Norge bringer DR Sportens Marco de los Reyes sit bud på et alle tiders norsk landshold - suppleret med en bænk med syv spillere samt en træner.

Kun to nuværende landsholdsspillere er fundet stærke nok til at være blandt de 18 udvalgte; nemlig John Arne Riise og Brede Hangeland.

Der er umiddelbart tale om en 4-2-4-opstilling, som er en lidt ældre opstilling. Men den er valgt, da der også er en del spillere, der havde deres storhedstid for flere årtier siden.

Startopstilling:

Erik Thorstvedt

Vogtede buret på landsholdet i hele 97 landskampe fra 1982 til 1996. Spillede i flere år for Tottenham og deltog ved VM i 1994. Uden tvivl alle tiders bedste norske målmand.

Rune Bratseth

Norges bedste spiller nogensinde. Var en klassisk forsvarskaptajn, som spillede libero, inden den position helt forsvandt.  Havde verdensklasse i flere år; og især da han med Werder Bremen blev tysk mester i 1993.

Jørgen Juve

Norges bedste spiller før 2. verdenskrig. Debuterede på landsholdet om højre back, blev rykket frem på banen og er med sine 33 mål i 45 landskampe fortsat Norges mest scorende landsholdsspiller. Blev så igen rykket ned på backpladsen, hvorfra han som anfører var med til at vinde OL-bronze i 1936.

Torbjørn Svennsen

Midterforsvarer, som var den blot anden spiller i verden, der opnåede mere end 100 landskampe – den første var englænderen Billy Wright. I alt optrådte han 104 gange – fra 1947 til 1962 - på det norske landshold, og han var anfører i 93 af dem. Blev kaldt for ”Klippen” og spillede hele sin karriere for Sandefjord.

John Arne Riise

På sine bedste dage er han blandt Europas bedste venstre backs, men han har været meget svingende i sine præstationer. Var i mange år Liverpool-spiller, men spiller nu i AS Roma.

Kjetil Rekdal

Spillede 83 landskampe fra 1987 til 2000 og var en af de spillere, der hev Norge op på det niveau, der skaffede deltagelse ved VM i 1994 og 1998 samt EM i 2000. Spillede mest på midtbanen, men kunne også spille i midterforsvaret.

Harald Berg

Offensiv og kreativ midtbanespiller, der blot spillede tre år i udlandet; for Den Haag i Holland fra 1971 til 1974. Blev af den norske avis Dagbladet i 1979 kåret til alle tiders bedste norske spiller.

Tom Lund

I Norge var der mange, der mente, at han var endnu bedre end den ti år ældre Harald Berg. Tom Lund var angriber, ofte wing, og han havde mange chancer for at komme til store klubber i udlandet. Men han havde flyskræk og spillede for Lillestrøm hele sin karriere.

Arne Brustad

Venstre wing på Norges hold i 1930erne. Scorede fem mål i fire kampe under OL i 1936 - heraf alle tre mål i 3-2-sejren over Polen i kampen om tredjepladsen. Scorede Norges mål ved VM i 1938, hvor Norge igen klarede så godt. Tabte 1-2 til de senere verdensmestre i 1/8-finalen, men først efter forlænget spilletid. Blev samme år udtaget til Europaholdet i en kamp mod Storbritannien.

Hallvar Thoresen

Angriber, der i starten og midten af 1980erne var Norges største internationale navn. Huskes især for sin berømte scoring i 1981, hvor Norge sensationelt besejrede England i en VM-kvalifikationskamp med 2-1 i Oslo. Spillede i mange år for PSV Eindhoven, hvor han også blev anfører.

Reidar Kvammen

Var også med på det berømte ”Bronselag”, der gjorde overraskende godt ved OL i 1936 - slog blandt andet værtsnationen Tyskland ud. Var efterfølgende med til at slå Irland ud af VM-kvalifikationen, og deltog også ved VM i 1938.

Bænken:

Henry Johansen

Norges keeper ved både OL i 1936 og VM i 1938. Spillede hele sin karriere i Vålerenga.

Brede Hangeland

Den tidligere FC København-midterforsvarer har aktuelt stor succes i Fulham, som han skiftede til i 2008. Er p.t. landsholdsanfører.

Henning Berg

Solid midterforsvarer eller højre back, som i mange spillede med rimelig stor succes for Blackburn. Havde også tre godkendte sæsoner hos Manchester United. Spillede 100 landskampe fra 1992 til 2004.

Øjvind Leonhardsen

Midtbanespiller, der efter succes i Rosenborg i starten af 1990erne kom til Wimbledon, Liverpool, Tottenham og Aston Villa. Løb en del og var kendt for at være bedst uden bold…

Per Bredesen

Norges bedste spiller i 1950erne, hvor han dog blot spillede 18 landskampe. Skiftede nemlig til italiensk fodbold, og som professionel måtte man dengang ikke spillet på landsholdet. Var innerwing og spillede blandt andet for Lazio, Udinese og AC Milan.

Ole Gunnar Solskjær

Spillede fra 1996 til 2007 i Manchester United, og selv om han aldrig var førstevalg til en af angrebspladserne, gjorde han det fint for ”de røde djævle”.

Tore Andre Flo

Lang angriber, der især huskes for sit mål i 2-1-sejren over Brasilien ved VM i 1998. Norges andet mål blev scoret på straffe begået mod Tore André Flo.

Træner:

Egil "Drillo" Olsen

Var landstræner i første omgang fra 1990 til 1998, hvor han mere end nogen spiller var hovedårsagen til, at Norge kvalificerede sig til både VM i 1994 og 1998. Især i Danmark var der dog ikke mange, der brød sig om hans taktik, der med lange bolde fremad banen i højere grad handlede om at udnytte modstandernes fejl i stedet for selv at skabe noget. Har siden 2009 igen været landstræner.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53da2cc76187a20e3431de49

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter