Anders har som den første i verden gennemført en 'iceman': 'Frygtede for vores liv'

Som den første i verden har Anders Hofman Laursen svømmet, cyklet og løbet en ironman-distance på Antarktis.

Anders Hofman Laursen kan nu skrive 'verdens første iceman' på cv'et. Det lyder unægtelig cool. Men hvorfor har han overhovedet valgt at kaste sig frivilligt ud i en så vovet mission med livet som indsats? (Foto: Jan Bue Laumark © og Project Iceman)

Anders Hofman Laursen blev tirsdag den første dokumenterede person i verden til at gennemføre en såkaldt 'iceman': En ironman på verdens koldeste kontinent, Antarktis.

'Project Iceman' var hans livs ekspedition, som han har trænet op til i to år. 29-årige Anders Hofman Laursen fra Bråby ved Haslev har trænet på løbebånd i minus 40 grader i en frysecontainer, gennemført et maraton i Grønland og svømmet i isvand ved Svalbard.

Den årelange og intensive træning skulle hærde Anders Hofman Laursen til hans spektakulære mission. Men selvom han var forberedt til fingerspidserne, skulle det vise sig at være vand ved siden af det kuldehelvede og den smerte, han måtte kæmpe sig igennem på Antarktis.

- Wow, vi gjorde det. Men de ting, som holdet og jeg måtte gå igennem undervejs, var så meget mere voldsomt, end nogen af os nogensinde havde forestillet os. Antarktis viste sig fra sin mest brutale side, og på et tidspunkt frygtede flere af os for vores liv, skriver Anders Hofman Laursen til DR Sporten efter at have gennemført sin 'iceman'.

 • 3,8 kilometer svømning og 180 kilometer cykling og 42,2 kilometer løb kæmpede Anders Hofman sig igennem på Antarktis. (Foto: Jan Bue Laumark © Project Iceman)
 • 3,8 kilometer svømning og 180 kilometer cykling og 42,2 kilometer løb kæmpede Anders Hofman sig igennem på Antarktis. Her ses han under en træning på Svalbard (Foto: © Project Iceman)
 • 3,8 kilometer svømning og 180 kilometer cykling og 42,2 kilometer løb kæmpede Anders Hofman sig igennem på Antarktis. Her ses han under en træning på Svalbard (Foto: © Project Iceman)
 • Anders Hofman Laursen gennemførte tirsdag en iceman som den første i verden (Foto: © Project Iceman) (© Copyright 2019. All rights reserved.)
1 / 4

Det iskolde vand, den fygende sne og den frysende blæst forsøgte at nedbryde hans udholdenhed. Både hans krop og hans psyke blev presset til det yderste. Men Anders Hofman Laursen bed smerten i sig og overvandt Antarktis' ekstreme elementer.

En ironman består af 3,8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og 42,2 kilometer løb. Og Anders Hofman Laursen har som den første i verden nu gennemført det i minus to grader koldt vand og sneklædt og iskoldt terræn på Antarktis.

- Efter 27 timer gav min krop op. Jeg har aldrig været så ødelagt fysisk og mentalt. Det føltes, som om det aldrig ville slutte. Men jeg var nødt til at fortsætte, og takket være den ufattelige støtte fra holdet lykkedes det mig.

Han begyndte sin ironman på Antarktis lørdag morgen klokken 9 dansk tid. Og her til formiddag tirsdag indfriede han sit mål.

Undervejs måtte han ændre sin cykelrute, da for blød sne gjorde det umuligt at følge den planlagte rute. Ruteændringen gav blandt andet udfordringer med forsyninger og husly.

På et tidspunkt svævede det også i uvished, om den iskolde mission helt måtte afblæses, da Anders Hofman Laursen og holdet bag ’Project Iceman’ var spærret inde i en snestorm i over et døgn under løbet.

Derfor lyder den fulde uofficielle tid på 72 timer, 54 minuter og 9 sekunder, hvis man regner snestormen med. 40 timer, 45 minutter og 33 sekunder uden.

 • Her ses Anders Hofman Laursen under løbetræning på Island (Foto: © Project Iceman) (© Copyright 2019. All rights reserved.)
 • Her ses Anders Hofman Laursen under løbetræning på Island (Foto: © Project Iceman) (© Copyright 2019. All rights reserved.)
 • Her ses Anders Hofman Laursen under løbetræning på Island (Foto: © Project Iceman) (© Copyright 2019. All rights reserved.)
1 / 3

Grænser er indbildning

Anders Hofman Laursen kan nu skrive 'verdens første iceman' på cv'et. Det lyder unægtelig cool. Men hvorfor har han overhovedet valgt at kaste sig frivilligt ud i en så vovet mission med livet som indsats?

Ideen opstod i 2017, efter han havde set en dokumentar om den danske kitesurfer Nick Jacobsen og hans spring fra toppen af det 321 meter høje hotel Burj al-Arab i Dubai. Det inspirerede Anders Hofman Laursen til også at gøre noget, som den første i verden. Noget, som andre ville kalde vanvittigt og umuligt.

Da han opdagede, at Antarktis var det eneste kontinent i verden, hvor ingen endnu havde gennemført en ironman, blev det hans mål. Og da tilstrækkeligt mange fortalte ham, at det ville være umuligt at gøre, vidste han, at der ikke var nogen vej tilbage. Han havde fundet sin ’Mission Impossible.’

- I dag sætter vi ofte grænser for os selv og andre og laver begrænsninger for, hvad der er muligt at opnå. Men jeg vil gerne vise, at begrænsninger udelukkende kommer fra vores egen opfattelser af, hvad der er muligt. At selv den ordinære kan opnå det ekstraordinære igennem passion, ekstrem dedikation, planlægning og en uhyre stærk tro på sig selv, skriver Anders Hofman Laursen på 'Project Iceman's hjemmeside.

- Vi er så fokuserede på andre menneskers mening og accept, at vi glemmer det vigtigste af det hele. At lytte til os selv. At tro på os selv. Meget, meget mere end alle andre nogensinde vil gøre. Mens andre måske ikke kan se vores fulde potentiale, må vi selv tro på vores ekstraordinære potentiale og jagte det.

 • Her ses Anders Hofman Laursen under løbetræning på Svalbard (Foto: © Project Iceman)
 • Her ses Anders Hofman Laursen under løbetræning på Svalbard (Foto: © Project Iceman)
1 / 2

- Formålet med projektet rækker langt ud over mig selv. Jeg vil gerne inspirere dig, der ligesom mig selv har lyttet til alle andre og lavet begrænsninger for dine vildeste drømme og din tro på dig selv. Jeg tror på, at vi alle har vores egen 'iceman', og hvis jeg kan opnå min, kan du også opnå din. Uanset hvad den drøm er.

Her til formiddag nåede Anders Hofman Laursen så i mål med sin kamp mod begrænsningerne i Antarktis' barske natur. Nu venter der ham og holdet, der har fulgt ham, en længere hjemrejse, før han 10. marts er tilbage i Danmark.

Oplevelsen, han netop har gennemgået, har hverken hans krop eller sind endnu bearbejdet. Det kommer til at tage lang tid at fordøje. Lige nu er det primært to følelser, der fylder hos ham. Enorm udmattelse. Og enorm stolthed.

- Det var en helt fantastisk oplevelse, som i den grad tvang os alle til at skubbe vores grænser og vores frygt. Vi fik vist lige præcis det, som det hele handler om: At grænser kun er en opfattelse af, hvad der er muligt, skriver Anders Hofman Laursen til DR Sporten.

 • (Foto: © Project Iceman)
 • (Foto: © Project Iceman) (© Copyright 2019. All rights reserved.)
1 / 2

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter