Andreas var et halvt skridt fra NFL, da han ’fik et los i løgene’. Nu er karrieren sandsynligvis forbi

Til foråret har Andreas Knappe været uden NFL-kontrakt i to år.

(Foto: © John Bazemore/AP © Scanpix. Grafik: Maria Eriksen Volthers)

Andreas Knappe sidder på det nederste dæk i Denver Broncos bus.

Forventningsfuld, spændt, men også klar. Hele ugen har trænerens besked været, at han i søndagens kamp mod Pittsburgh Steelers vil få lov at løbe på banen til sin debut i NFL.

Det er svært ikke at falde hen i dagdrømme, når du med egne ord er ’et halvt skridt fra’ at opnå et af de største mål, du har sat dig her i livet.

Det kan nærmest ikke gå galt nu, tænker Andreas Knappe.

Men så kommer træneren ned af trappen i bussen og giver den nærmest utænkelige besked: Andreas Knappe skal ikke med holdet alligevel, da ’dem ovenpå’ – stabsmedlemmerne som general manageren og chefscouten forstås, har valgt at gardere sig på en anden position i stedet.

’Dem ovenpå’. Andreas Knappe husker stadig de to ord, selvom det i dag er det præcis tre år siden, at han på den traditionsrige Thanksgiving-dag fik beskeden.

Selv beskriver han episoden med seks, rammende ord.

- Det var et los i løgene.

Men hvis der er noget, Andreas Knappe har lært i jagten på at komme ind i den amerikanske fodboldliga NFL, er det, at der bliver delt drømme ud og samlet tårer ind. Der er mange tacklinger undervejs, men det er altid bedst, hvis du rejser dig hurtigt igen.

- Jeg forsøger at tænke, at det må blive næste uge i stedet. Men i den uge bliver jeg skadet og må sidde ude resten af sæsonen. Det er vist det, du kan kalde indbegrebet af uheld.

- Ja, faktisk var det noget pis. Det tænker jeg stadig i dag. For det var virkelig ikke en del af planen, at jeg skulle på krykker. Jeg skulle på banen. Men omvendt er skader en del af sporten, og jeg håber virkelig ikke, at jeg kommer til at ærgre mig over det om 30 år. Jeg vil hellere huske det som en fed tid, siger han.

(Foto: © PRIVATFOTO)

Karrieren er sandsynligvis forbi

Fire måneder senere blev Andreas Knappe fritstillet i Denver. Til april har han derfor været uden kontrakt med et NFL-hold i to år.

Siden da er han også blevet 30 år, og han erkender derfor også selv, at karrieren ’højst sandsynlig er færdig’. Han leder ikke selv aktivt efter en klub længere.

- Det giver mere mening for mig at finde ud af, hvad der skal ske i mit liv efterfølgende end at blive ved med at jage noget, som ikke nødvendigvis er realistisk længere.

- Selvfølgelig er der altid et lille håb, men omvendt er realiteten også, at der snart er gået to år. I den tid har jeg indset, at der er andet i livet end amerikansk fodbold, siger han.

Men hvorfor så ikke bare stoppe?

- Den ene dag føler jeg, at jeg er meget afklaret med, at jeg ikke skal spille mere. Den næste dag har jeg en indre konflikt, hvor jeg slet ikke har lyst til at stoppe.

Hvornår er du klar til at give slip?

- Det ved du lige så godt, som jeg gør.

Undgår at tænke på hovedet

Om det var dét, endestationen, kommer vi altså ikke umiddelbart tættere på. For Andreas Knappe er splittet.

Men han er begyndt at forberede sig, hvis han en dag vågner op med tanken om, at konflikten om karrierestoppet er nået en konklusion.

I øjeblikket læser han IT, så han kan lære at kode. Og for at motionere hovedet.

For selvom det ikke er sjovt at tale om, er realiteten, at NFL-spillere og andre, der har fået mange slag til hovedet, er mere disponerede for at få kronisk traumatisk encefalopati (CTE).

Et studie fra 2017 viste, at 110 ud af 111 afdøde NFL-spillere havde CTE.

Sygdommen giver i værste fald giver hukommelsestab, aggressiv adfærd, depression, angst, problemer med at kontrollere impulser og selvmordsadfærd.

Spørgsmålet er derfor, om det har været turen værd, selvom det sidste halve skridt aldrig blev taget ind på det store NFL-stadion i Denver dén dag i november for tre år siden.

- Det regnestykke kan du ikke lave. Jeg har oplevet så mange ting, som der ikke kan sættes værdi på. Og hvis ikke jeg synes, at det var det hele værd, så var jeg aldrig kommet nogle steder med sporten.

- Det er hurtigt et sort hul af tanker, du falder ned i, hvis du begynder at tænke for meget over hovedskaderne. Jeg kan jo hverken gøre fra eller til, siger Andreas Knappe.

Han ville derfor gøre det hele om igen, hvis han fik chancen.

Men han er også sikker på, at han ikke kommer til at jagte en football for evigt.

I dag kan han selv mærke, at han snart frivilligt hopper af bussen.

- Om to år har jeg forhåbentlig et job, hvor jeg sidder og programmerer. Jeg har nemlig også altid været lidt af en computernørd.