15-årig dansk komet stryger forbi legendes rekord: ’Jeg vil løbe finaler til VM og OL’

Axel Vang Christensen har slået en 40 år gammel dansk løberekord.

Axel Vang Christensens rekord er næsten fem sekunder hurtigere end Henrik Jørgensens fra 1979. (Foto: Palle Hedemann, Ritzau Scanpix og Christian Jørn, Dansk Atletik Forbund)

Henrik Jørgensen betragtes som en af Danmarks bedste løbere nogensinde. Han var så god, at hans rekord for drenge under 18 år på 5.000 meter har stået uberørt i over 40 år – indtil i lørdags.

For nu er den danske løbelegendes rekord blevet overhalet af det 15-årige stortalent Axel Vang Christensen. På Skovdalen Atletikstadion i Aalborg løb han i lørdags 5.000 meter på 14 minutter og seks sekunder. Det er næsten fem sekunder hurtigere end Henrik Jørgensens rekord for drenge under 18 år, som har stået siden 1979.

- Jeg havde godt nok ikke forventet, at jeg ville løbe så stærkt. Det er overvældende, siger Axel Vang Christensen til DR Sporten.

Hans nye rekordtid kommer uventet for ham selv. For et par uger siden forsøgte han nemlig at sætte en ny ungdomsrekord på 10.000 meter, men her måtte han udgå undervejs.

- Jeg var egentlig i lidt af en nedtur. Det var enormt mange kilometers træning og hårdt arbejde under den her corona-periode, som skulle kulminere i succes, men så kunne jeg ikke gennemføre. Det blev en dag, jeg bare helst ville glemme. Jeg havde svært ved at være positiv efter det.

Men da han fik skuffelsen lidt på afstand, indså han, at han kunne lære noget af sit mislykkedes rekordforsøg.

- Jeg var overophedet, da jeg måtte opgive 10.000 meter-rekordforsøget. Så da jeg løb 5.000 meter i lørdags, havde jeg lavet nogle ændringer. Jeg løb med en nedkølet kasket, som var helt kold og våd, og jeg gjorde nogle ting anderledes i min opvarmning, så jeg blev varm, men ikke overophedet.

  • Axel Vang Christensen under opvarmningen til 5.000 meter-løbet i Aalborg i lørdags. (Foto: © Christian Jørn (Dansk Atletik))
  • Kasketten var kølet ned for at undgå overophedning. (Foto: © Christian Jørn (Dansk Atletik))
  • Axel Vang Christensen undervejs i feltet. (Foto: © Christian Jørn (Dansk Atletik))
  • På vej mod målstregen. (Foto: © Christian Jørn (Dansk Atletik))
  • De 5.000 meter er tilbagelagt, og Axel Vang Christensen har sat ny dansk U16-rekord. (Foto: © Christian Jørn (Dansk Atletik))
  • Glæden over rekorden er stor. (Foto: © Christian Jørn (Dansk Atletik))
1 / 6

Hans nye tid på 5.000 meter er ikke kun hurtigere end en 40 år gammel rekord sat af en dansk løbelegende. Den er også hurtigere end de uofficielle aldersrekorder på distancen i Europa og på verdensplan.

Tiden er ny U16-rekord i Danmark. Det er også hurtigere end Henrik Jørgensens rekord for drenge under 18 år, men teknisk set overtager Axel Vang Christensen ikke rekorden, fordi han lige nu ikke løber som U18-løber – han er simpelthen for ung til at slå rekorden.

Selvom han ikke slår Henrik Jørgensen af pinden på papiret, har det stadig stor betydning for Axel Vang Christensen.

- Når jeg sætter en international age record, er det jo stort for mig, men det er også fordi, jeg er inde i sporten. Men at det er hurtigere end Henrik Jørgensen, vækker måske lidt mere opsigt hos andre, fordi han har et navn som flere også uden for atletiksporten kender.

I lørdags var det på 5.000 meter-distancen han bragede igennem. Men på den lange baner håber han at kunne løbe sig til endnu større resultater i 3000 meter forhindringsløb.

- Jeg vil gerne til OL allerede i 2024. Det er et mål for mig. Min drøm er at blande mig på seniorniveau i de store finaler til VM og OL. Det er uden tvivl min ambition med mit løb.

Hans atletiktræner Nicolaj Raagaard Sørensen fra FIF Hillerød Atletik ser et lysende talent i den unge løber.

- Det er ikke set før i Danmark, det han gjorde i lørdags. Han er stadig ung, og vi må se, hvordan han udvikler sig. Det er virkelig flot at kunne slå en ungdomsrekord sat af en klasseløber, som Henrik Jørgensen. Axel har et stort potentiale.