16-årigt løbetalent snyder de voksne

Ungdomsløberen Axel Vang Christensen overraskede resten af eliten og vandt DM på 10 kilometer. Hos kvinderne blev 17-årige Klara Hansen nummer to i sin første konkurrence.

Blot 16-årige Axel Vang Christensen blev dansk mester på 10 kilometer i går. Thijs Nijhuis i gult blev nummer to, mens Jakob Dybdal tog bronzemedaljen. (Foto: © Jens Nørremark-Andersen)

Lige børn leger bedst.

Men der er formentlig ikke mange ligesindede 16-årige, der synes, det er sjovt at lege tagfat eller løbe om kap med Axel Vang Christensen. Men så er det jo godt, at han kan lege med hos de store drenge. Men, det er ikke sikkert, at de gider løbe om kap med ham særligt længe. For i går slog han dem alle sammen til DM på 10 kilometer.

Det var det første senior-mesterskab til Hillerød-løberen, der de seneste år har slået adskillige ungdomsrekorder.

Og så er det ikke svært at forstå, at humøret stadigvæk er højt dagen derpå.

- Jeg er utrolig stolt og glad for, at det lykkedes mig at vinde, siger han til DR Sporten.

Claus Hechmann, der er eliteløbetræner i Hechmann Running og selv tidligere landsholdsløber, har kun rosende ord tilovers for teenagerens formåen.

- Det er meget imponerende. Jeg er overrasket over, at han vinder. Men jeg er faktisk ikke overrasket over, at han er med helt fremme. Han løb et taktisk klogt løb og brugte sin styrke med en meget lang spurt, siger han.

Løbet blev afholdt på flyvestationen i Værløse og var holdt hemmelig for offentligheden, for at der ikke skulle dukke for mange nysgerrige atletikfans op for at heppe i blæsevejret.

Og når Claus Hechmann snakker om at løbe taktisk klogt, så roser han Axel Vang Christensen for at ligge i læ bag andre stærke løbere og så tage chancen med lidt over én kilometer tilbage.

- Han er ikke særlig hurtig i en spurt. Han løber mange kilometer hver uge i stedet for at løbe kort og hårdt, siger han.

Selvom det allerede bærer frugt nu, så er mulighederne for flere danske mesterskaber endnu større i fremtiden, vurderer Claus Hechmann. Uagtet at presset og forventninger kun er steget.

- Der kommer endnu mere respekt om hans præstationer nu. Og de bedste løbere vi har i Danmark, har sværere ved at udvikle sig de kommende år sammenlignet med Axel Vang Christensen.

Axel Vang Christensen med armene i vejret efter sin første DM-titel. Tidligere har han løbet 5.000 meter på 14 minutter og 6 sekunder. (Foto: © Jens Nørremark-Andersen)

Tro på egne evner

Med superlativer som 'komet' hængende over hovedet fra omverdenen, ved Axel Vang Christensen godt, hvad det vil sige at løbe hurtigere end os andre nogensinde kommer til.

Sidste år mejslede han sit navn fast i dansk atletikhistorie, da han løb 5.000 meter på 14 minutter og seks sekunder. Næsten fem sekunder hurtigere end Henrik Jørgensens rekord for drenge under 18 år, som har stået siden 1979.

Altså som 15-årig.

Men forventningspresset kommer ikke fra hans træner, fortæller Axel Vang Christensen.

- Min træner sagde op til løbet, at jeg løb bedre end jeg nogensinde havde løbet før. Jeg skulle bare tage det roligt til DM, for der skulle nok komme flere mesterskaber. Så jeg var ret rolig og afslappet inden løbet.

Så inderst inde, vidste han godt, at han kunne bide skeer med de danske seniorer.

- Jeg var ikke som sådan underdog, for jeg har været blandt de bedste i Danmark på 5.000 meter det seneste år. Og jeg var ikke i tvivl om, at de andre godt vidste, at jeg kunne blande mig i medaljekampen, siger Axel Vang Christensen.

Netop den lange spurgt, troede gårsdagens sølvvinder, Thijs Nijhuis, at han havde styr på. Han har væsentlig mere rutine og var forsvarende mester på distancen, ligesom han skal repræsentere Danmark til OL i Tokyo på maraton.

- Jeg troede, at jeg nok skulle hente ham igen inden målstregen. Men det var som om, at Axel fik vinger af at ligge alene i front, siger han.

Og den gør ondt på et konkurrencemennske.

- Jeg er da pisse træt af at tabe til en 16-årig. Det er der ingen tvivl om. Det hjælper dog lidt, at det er en af de bedste i verden. Men jeg er klar til at tage revanche næste år, siger Thijs Nijhuis.

Thijs Nijhuis fik kun sølv på 10 kilometer i går efter stortalentet Axel Vang Christensen. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Flere unge om buddet

Selvom Axel Vang Christensen løber med de fleste overskrifter efter sejren, så var han ikke det eneste store løbetalent, der gjorde sig bemærket. Hos kvinderne løb 17-årige Klara Hansen i mål som nummer to. Kun otte sekunder efter vinderen Helene Svane.

Det var hendes første konkurrence på 10 kilometer nogensinde. Og det vækker respekt hos Claus Hechmann.

- Det var næsten en større overraskelse end Axels sejr. Hun fik lov til at være med, fordi hun havde en god tid på 5 kilometer. Mange af de andre løbere vidste jo dårligt nok, hvem hun var, siger han.

17-årige Klara Hansen løb sin første konkurrence på 10 kilometer til DM og tog overraskende sølv. (Foto: © Jens Nørremark-Andersen)

Og ikke langt efter Axel Vang Christensen hos herrerne kom den kun ét år ældre Joel Ibler Lillesø i mål på en fjerdeplads - sølle 9 sekunder efter vinderen.

Og Claus Hechmann glæder sig til at følge de unge løberes karriere.

- De har en god tilgang til træning og satser langsigtet. De løber en mange kilometer hver uge og satser på at skabe gode resultater i seniorrækken. Og så er det dybt imponerende, at de kan holde motivationen til at træne. Men der hjælper gode resultater nok også, siger han.