17-årigt løbefænomen hurtigere end Bolt: Slår OL-stjernens gamle rekord

Usain Bolt er ikke længere verdens hurtigste under 18 år til at løbe 200 meter.

Erriyon Knighton (til venstre) er verdens hurtigste under 18 år til at løbe 200 meter. Nu jagter han OL-deltagelse. (Foto: Ashley Landis)

Hvis 17-årige Erriyon Knighton peger på en lygtepæl 200 meter borte og spørger, om I skal løber om kap derhen, skal du lige tænke dig om en ekstra gang. Især hvis du er under 18 år. For selv ikke en ung Usain Bolt ville kunne vinde denne kappestrid.

Der er nemlig rekord meget fart på, når den amerikanske teenager starter op i løbeskoene. Mandag løb Knighton 200 meter i tiden 20,11 sekunder ved et stævne i USA. Det sendte ham ikke bare først over stregen, men også øverst på listen over hurtigste person nogensinde under 18 år til at tilbagelægge den distance.

Men hvad betyder sådan en ungdomsrekord?

Kigger man på, hvem Knighton vipper af pinden som den hurtigste teenager på 200 meter, tyder det på, at karrieren er på vej den rette spor.

I 2003 var det nemlig en ung Usain Bolt som løb 200 meter på 20,13 sekunder. Den rekord har stået siden, mens Bolt har hentet otte OL-guldmedaljer, 11 VM-guldmedaljer og flere verdensrekorder på både 100 og 200 meter.

Inden mandagens stævne var verdens hurtigste mand på 200 meterdistancen under 18 år Usain Bolt. Jamaicaneren vinder her OL-guld i Rio i 2016, som var en at sprintstjernes i alt otte OL-guldmedaljer gennem karrieren. (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix Denmark)

Fra football til atletik

Det har dog ikke altid stået skrevet i stjernerne, at Knighton skulle løbe atletikbanerne tynde. I sit første år på High School spillede han amerikansk fodbold, men en opfordring fra træneren sendte Knighton mod løbebanen, og det har han ikke sidenhen fortrudt.

- Jeg er opvokset med amerikansk fodbold, så det var en hård beslutning at vælge det fra, men omvendt så er jeg i atletik herre over min egen karriere, og jeg ved, at jeg kan få succes, har Knighton sagt om skiftet fra amerikansk fodbold til atletik.

I februar fyldte Knighton 17 år og gik samtidig fra amatør til professionel. Og allerede dengang var teenageren målbevidst og ambitiøs.

- Jeg ved, jeg kan nå det næste niveau. Jeg vil vinde over de bedste atleter, men ved også, at de ikke vil undervurdere mig, så jeg skal træne hårdt, sagde han til det amerikanske atletikmedie Track and Field News.

Slog OL-favorit, og jagter selv OL-billet

Og noget tyder altså på at Knighton har haft arbejdsskoene på. I mandagens rekordløb var det nemlig ikke bare Usain Bolts tidligere rekord, der blev slået.

Med i løbet var også favoritten til 100 meter-guldet ved sommerens OL, Trayvon Bromell, samt Adam Gemili, der løb en fjerdeplads hjem på 200 meteren ved OL i 2016.

Knighton er med i feltet, når de amerikanske sprintere om to uger begynder kvalifikationen til OL. Hvis Knighton formår at kvalificere sig, bliver han den yngste amerikanske sprinter til at deltage ved OL siden 1964.