24-årig rekord-dronning debuterer som maratonløber - og kan sætte verdensrekord i første forsøg

I dag løbes Valencia Maraton, hvor en 24-årig debutant kan løbe med både sejren og verdensrekorden.

Letesenbet Gidey kan søndag blive indehaver af sin fjerde verdensrekord. (Foto: © MARTIN MEISSNER, Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.)

Normalt går 24-årige Letesenbet Gidey fra Ethiopien i kirke om søndagen. Men i dag står hun i stedet på startstregen ved Valencia Maraton for at slå verdensrekorden på 2.14.04, der blev sat i Chicago i 2019.

Og det mest spændende er ikke nødvendigvis, at en kvinde, der bekender sig til den kristne trosretning ortodoks tewahedo, dropper kirken.

Nej, det er mindst lige så interessant, at hun debuterer på den ikoniske distance med en historik, der gør det mere end plausibelt, at hun sætter verdensrekord i sit første forsøg på de 42,195 kilometer.

For hun har allerede verdensrekorderne på 5.000 meter, 10.000 meter og halvmaraton. Sidstnævnte er nok hendes mest imponerende rekord, og den, der vidner om, at hun har en god chance for også at skrive sig ind i historiebøgerne på maraton.

Etiopiens Letesenbet Gidey er vant til at komme først over målstregen. I dag løber hun sit første maraton. (Foto: © Adam Davy, PA Wire/PA Images)

Ville hellere være læge eller pilot

Da Letesenbet Gidey gik i skole, drømte hun om at tjene penge til sin familie med blandt andet fire søstre og to brødre med en karriere som enten pilot eller læge.

Faktisk kunne hun slet ikke lide at løbe. Men der var en lærer, der havde set hendes talent og opfordrede hende til at blive løber med ordene om, at hun kunne blive professionel og skaffe indtægt til hele familien i løbesko.

I 2015 mødte hun så træneren Haile Eaysu, og de to underskrev hurtigt en aftale om, at hun skulle være verdensrekordholder på distancerne fra 5.000 meter til maraton.

Siden tog hun løbeverdenen med storm med fantastiske rekorder, og nu er hun altså klar til at jagte Brigid Kosgeis kun tre år gamle verdensrekord på 2 timer 14 minutter og fire sekunder.

Og at det lige skal foregå i Valencia, er nok ikke helt tilfældigt. For ruten er kendt for at være lynhurtig, og samtidig var det her, hun satte sine verdensrekorder på både 5.000 meter og halvmaraton.

Udfordret på banen – urørlig på landevej

Selvom Letesenbet Gidey er verdensrekordholder og regerende verdensmester på 10.000 meter, har hun det svært i de taktiske mesterskabsløb på bane, hvor lynhurtige konkurrenter tvinger hende til at føre og slår hende i spurten.

Men i de længere løb på landevejen, er der ingen, der kan følge hende. Her sætter hun et malende tempo, som hun holder på samme måde som mændenes verdensrekordholder, Eliud Kipchoge, som hun deler hold med – de løber begge for NN Running Team, der har samlet en stor gruppe af verdens allerbedste langdistanceløbere.

Og maraton-distancen kan sagtens blive til Gideys favoritdistance, fordi det er her, de store penge er.

Hvis hun sætter verdensrekord i Valencia, vil hun være i spil til de store checks med startpenge i de store maratonløb i London, New York, Berlin og Chicago. Samtidig kan hun sikkert smide et enkelt halvmaratonløb ind i løbskalenderen, der også kan give godt. Og så er vi tilbage ved familien, hun så gerne vil tjene penge til.

Men først skal hun altså gennemføre et maratonløb med en gennemsnitsfart på godt tre minutter og ti sekunder per kilometer.

Og selvom hun er fantastisk, er hun stadig debutant og aner derfor ikke, hvordan den berømte ”maraton-mur” føles.

Det finder hun ud af efter cirka 32 kilometer i Valencia og så finder verden ud af, om hun kan bide smerten i sig og lande en af de vigtigste titler i langdistanceløb: verdensrekordholder på maraton.