Abdi begyndte først at løbe som 17-årig – nu skal han til OL: 'Får sommerfugle i maven'

Abdi Ulad kvalificerede sig søndag til OL på maratondistancen.

Abdi Ulad er klar til OL for anden gang. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Abdi Ulad barberede hele tre minutter af sin personlige rekord på maratondistancen, da han søndag kvalificerede sig til OL for anden gang. En imponerende bedrift i sig selv.

- Følelserne sad uden på tøjet undervejs, og jeg tvivlede også på, at det ville lykkes. Nu er jeg både lettet, glad og stolt over at skulle til OL. Det var mit store mål, fortæller den danske langdistanceløber.

Men hans bedrift bliver endnu mere spektakulær, når man tager med i ligningen, at han ikke har løbet i mere end 11 år.

Første gang Abdi Ulad blev sluppet løs på en løbebane, var han nemlig bare 17 år gammel. Han var taget med en kammerat, der trænede sprint, til Korsør Stadion, hvor en træner overtalte Abdi Ulad til at teste sine egne ben på banen.

- På en løs cindersbane og i gummisko løb jeg 1.000 meter på to minutter og 56 sekunder, har Abdi Ulad fortalt til BT.

Siden har han ikke set sig tilbage. Bare seks år efter kvalificerede han sig til OL i Rio, hvor han blev nummer 35.

- Jeg får sommerfugle i maven, når jeg tænker på OL. Det er en unik oplevelse. Det er kun hvert fjerde år, men hvis man ikke arbejder, så løber tiden fra én, og så kvalificerer man sig ikke.

Orlov fra studiet

Abdi Ulad, der kom til Danmark i 2002 som flygtning fra borgerkrigen i Somalia, har siden august haft orlov fra sit studie til ergoterapeut.

Med støtte fra Dansk Atletikforbund og Team Danmark har han kunnet hellige al sin tid til at træne – blandt andet sammen med nogle af verdens bedste langdistanceløbere i Kenya, hvor han har været på træningslejr tre gange alene i denne sæson.

- Jeg skal ikke tænke på andet end at træne og restituere. Hvis man har for meget mellem ørerne, er det svært at få det hele til at hænge sammen. Nu går det til gengæld op i en højere enhed.

Abdi Ulad (tv) deltog også ved OL i Rio de Janeiro i 2016, hvor han sluttede som nummer 35. (Foto: SERGIO MORAES © Scanpix)

OL-billetten blev sikret ved et maraton i den japanske by Fukuoka. Med tiden løb Abdi Ulad sig ind som den næsthurtigste dansker nogensinde, og han har nu øjnene rettet mod Henrik Jørgensens rekord fra 1985, som lyder på 2.09.43.

- Der er mere at komme efter. Jeg føler ikke, at det her er mit maks. Jeg tør godt række ud efter den danske rekord, siger han og afslører sin målsætning for OL i Tokyo:

- Drømmemålet er top-8, men jeg ville også blive glad for at slutte i top-15.

Storfavoritten på maratondistancen ved OL er kenyanske Eliud Kipchoge. Han satte for nyligt uofficiel verdensrekord, da han som den første nogensinde tilbagelagde maratondistancen på under to timer.