Atletikboss i kovending: Nu er det okay, at nye supersko smadrer verdensrekorder

Nikes nye supersko er et naturligt led indenfor atletikkens innovation, mener Sebastian Coe.

Sebastian Coe, der er præsident i det internationale atletikforbund, håber på, at der kommer en række nye verdensrekorder ved sommerens OL. (Foto: Issei kato © Scanpix)

Det gør ikke noget, hvis Nikes nye supersko fører til et væld af nye verdensrekorder ved sommerens OL. Sådan lyder budskabet fra Sebastian Coe, der er præsident i det internationale atletikforbund. Dermed tager den længerevarende og heftig debat om, at Nikes nye kontroversielle pigsko giver uretfærdige konkurrencevilkår på atletikbanerne altså lidt af en drejning.

For da Coe tilbage i januar forholdt sig til den nye supersko, lød budskabet på, at vi ikke var nået til et punkt, hvor verdensrekorder deles ud som slik. Med hans egne ord, forholdt han sig dengang ’rimelig roligt’ til sagen.

Men til en virtuel konference i forbindelse med åbningen af verdens første online atletikmuseum mandag blev Coe så igen spurgt ind til det kontroversielle fodtøj. Og her viste det sig, at atletikbossens holdning har ændret sig.

- Tror jeg, at skoene vil være ansvarlig for en bunke verdensrekorder ved OL i Tokyo? Svaret er, at jeg håber, at vi får en bunke verdensrekorder ved OL i Tokyo, og jeg tror, at skoene vil vise en sammenhæng med præstationer på topniveau.

Et billede af Nikes Zoom Victory-model, som efter amerikanernes eget udsagn er et 'paradigmeskift' indenfor pigsko. (Foto: Christian Jørn (Dansk Atletik) © Christian Jørn (Dansk Atletik))

Navnet på de omtalte sko er Zoom Victory og Dragonfly. Og de slår altså angiveligt alle konkurrenterne. Om det at ’præstere på topniveau’, som atletikbossen siger det, derfor ligefrem kræver at man iklæder sig et sådant par, vil måske lige være at gå en tand for langt. Men det vil i hvert fald ikke være en ulempe.

- Jeg må indrømme, at skovirksomhedernes kreativitet sandsynligvis ikke vil hæmme atleternes præstationer (ved OL), siger Coe.

’Vi skal ikke forsøge at kvæle innovation’

Mens nogle mener, at Nikes nye supersko er ved at rive atletikkens historiebøger i stykker, mener atletikbossen noget andet. For ham handler det om, at atletikken skal følge med tiden.

- Hvis vores sport handler om noget, så er det innovation.

Engelske Elliot Giles var iført et par Nike Dragonfly, da han tidligere i år satte national rekord på 800m-distanen ved Copernicus Cup. (Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL © Scanpix)

Nye teknologiske muligheder vil altid udfordre og skubbe grænserne for, hvad der er muligt i atletikkens verden. Førhen satte skiftet fra grusbaner til kunststof massivt gange i indskrivningen af nye rekorder. Og nu ser vi det så igen med Nikes supersko.

En udvikling, vi hverken skal bekymre os for meget om eller sætte for store begrænsninger for, mener Coe.

- Min personlige mening er, at vi ikke skal forsøge at kvæle innovationen, lød det tilbage i januar.

Har allerede flere verdensrekorder under bæltet

Om superskoene kommer til at have indflydelse på verdensrekorderne ved sommerens OL, må vi vente med at se. Men den seneste tids statistik peger på, at vi godt kan komme til at se en rekord eller to blive slået, når atleterne til sommer skal dyste om olympisk metal.

De seneste 12 måneder er der således faldet hele syv verdensrekorder og et hav af nationale og personlige rekorder på løbebanen. Sammenfaldet med de mange de mange nye rekorder og skoens indtræden i atletikkens verden er slående. Men ifølge Coe er det dog stadig en naturlig udvikling, vi er, og til sommer nok også vil være, vidne til.

- Verdensrekorder vil altid blive slået, lyder det.

Du kan blive klogere på fortællingen og debatten om Nikes supersko her.