'Det er helt unikt': Danmarks 17-årige løbefænomen gør det igen

Axel Vang Christensen vandt lørdag DM-guld på 10 kilometer med hele 44 sekunder ned til nummer to.

I 2021 vandt Axel Vang Christensen guld i U20 klassen til EM i Cross Country. (arkivfoto) (Foto: © Niall Carson, PA Wire/PA Images)

Axel Vang Christensen er et navn, du skal holde øje med i fremtiden. Hvis du altså kan nå at fange et glimt af ham, inden han er sprintet forbi dig.

Den 17-årige løber er et af Danmarks absolut største løbetalenter. Noget, han understregede på glimrende vis, da han lørdag vandt DM i ti kilometer landevejsløb i overlegen stil.

Med omkring tre kilometer igen accelererede han og parkerede de øvrige konkurrenter på asfalten omkring Aarhus. Blandt andre blev OL-løberen Thijs Nijhuis distanceret med et helt minut.

Axel Vang Christensen kunne høre, at ’hans vejrtrækning var tung’ og satte så uimponeret de lette ben i fjed, inden han minutter senere kunne juble over at have forsvaret DM-titlen.

- Jeg løb mig ikke helt ud. Og allerede efter otte kilometer var jeg godt klar over, at den var hjemme.

Vindertiden lød på 29 minutter og et sekund: 42 sekunder bedre end sidste år, hvor vinderen også hed Axel Vang Christensen.

En magtdemonstration

Tiden vidner om et talent i voldsom udvikling.

Og at en 17-årig knægt på den måde sætter sine konkurrenter til vægs ved et senior-DM er ligeså vildt, som det lyder, forklarer Henrik Them, der er tidligere eliteløber og stemmen bag podcasten Frontrunner.

Præstationen understreger igen, at Axel Vang Christensen er et talent ud over det sædvanlige, lyder det.

- Det er en magtdemonstration. Det er helt unikt, at vi har en dansk løber, der er så ung, på det niveau, siger Henrik Them.

Sidste år tog Axel Vang Christensen fusen på alle, da han i en alder af bare 16 år vandt DM-titlen på 10 kilometer i tiden 29 minutter og 43 sekunder. Løberens første DM-titel for seniorer. Ved årets DM forbedrede han den tid med 42 sekunder. (Foto: © Jens Nørremark-Andersen)

Den tidligere danmarksmester på både 5.000 og 10.000 meter mener, at Axel Vang Christensen skiller sig ud ved, at han ikke er bange for at tage teten og sætte et højt tempo fra første kilometer. Her kan andre godt finde på at være mere passive.

- Det ligger ikke til Axel. Han vil bare afsted, siger Henrik Them.

Axel Vang Christensen er altså en løber, vi skal holde øje med i fremtiden, mener Them, der også fremhæver 18-årige Joel Ibler Lillesø som et stort dansk talent på vej.

Lillesø slog tidligere i år den norske løbestjerne Jakob Ingebrigtsens U20-europarekord på 3000 meter indendørs.

Samme tider som Ingebrigtsen

Netop Ingebrigtsen, der er en del af en succesfuld norsk brødreflok, kan Axel Vang Christensen med rette bruge som inspiration. Lige nu matcher danskeren da også de tider, Jakob Ingebrigtsen præsterede i samme alder, siger Henrik Them.

Siden har nordmanden vundet flere EM-guldmedaljer og sikrede sig også olympisk guld på 1500 meter i Tokyo.

Der er dog den væsentlige forskel, at Ingebrigtsen voksede op i et miljø, hvor han havde storebrødrene at spejle sig i. Her skal unge Axel Vang Christensen - i dansk kontekst - træde ud på uberørt grund.

- Axel skal i gang med at vise vej, hvor der ikke har været andre danske mandlige langdistanceløbere i rigtig lang tid. Det havde været en fordel for ham, hvis der var en dansker i slutningen af tyverne, som havde vundet en EM-medalje.

Axel Vang Christensen (billedet) har den danske rekord på fem kilometer med tiden 13 minutter og 42 sekunder. For at få rekorden på den dobbelte distance skal han dog have det lange ben foran. Den sidder Klaus Hansen på med tiden 28 minutter og 25 sekunder. (Foto: © Niall Carson, PA Wire/PA Images)

Jagter en EM-billet

I et forsøg på at løbe ned ad netop den sti har Axel Vang Christensen derfor valgt at flytte til Birmingham til sommer. Her skal han gå på byens universitet, løbe og læse.

Særligt kommer der til at være fokus på 3.000 meter forhindringsløb, forklarer han selv.

- De har en virkelig en stærk løbegruppe. Det er et af de bedste løbeuniversiteter i England, de har flere gode forhindringsløbere og en meget dygtig træner.

Henrik Them er også enig i, at det er den rigtige vej at løbe lige nu for det unge, danske fænomen.

- Det er en god idé for Axel at tage til England. De har haft atleter derovre, som er kommet helt til tops. De har tradition for at hjælpe løbere det sidste stykke, siger Henrik Them.

Ja, for i Danmark er Axel Vang Christensen allerede på toppen. Næste store mål er at kvalificere sig til årets EM ved et kvalifikationsstævne i netop Birmingham 14. maj.

Kvalifikationskravet lyder på otte minutter og 30 sekunder. 12 sekunder mere end Axel Vang Christensens personlige rekord.

Men Axel Vang Christensen vil bare afsted.

Han vil ikke selv fortælle, hvor hurtigt han har løbet til træning, men han 'har en fornemmelse af, at det i den grad er muligt'.