Dansk hurtigløber føler sig overset af Team Danmark: 'Latterligt, at jeg skal bruge et år af mit liv på at kæmpe økonomisk'

Løberen Benjamin Lobo Vedel har fået halveret sin økonomiske støtte og mener, at Team Danmarks ydelsessystem er 'firkantet'.

Benjamin Lobo Vedel er én af fem danskere ved inde-VM i atletik. (Foto: Sparta Atletik / Thor Schnetler)

Benjamin Lobo Vedel føler sig trådt over tæerne.

Den 24-årige Sparta-atlet er i sit livs form. Han har slået den danske rekord på 400 meter løb to gange i 2022. Han sigter efter medaljer ved weekendens VM i atletik. Men alligevel er løberen røget ud af det gode selskab i Dansk Atletik og Team Danmark.

- Jeg står her med en lang næse og får ikke støtte, selv om jeg løber hurtigt. Det er en smule latterligt, at jeg skal bruge et år af mit liv på topniveau med at kæmpe økonomisk, siger Benjamin Lobo Vedel.

- Det er ikke sådan, at jeg ingen støtte får, men i forhold til sidste år, får jeg under halvdelen i støtte. Og jeg er markant bedre end da. Det har været en kamp.

Han hentyder til, at han i slutningen af året blev degraderet i økonomisk ydelse af Dansk Atletik og Team Danmark. Benjamin Lobo Vedel er røget ned i bruttogruppen, som er den nederste af tre atletniveauer. De to andre er verdensklasse- og eliteatleter.

For at blive indplaceret i elitegruppen kræver det, at du 'har resultatperspektiv til at opnå top otte-placeringer ved VM, OL eller medalje ved EM'. Og det havde den 24-årige nordjyde ikke - før nu.

Et eller andet sted er vurderingen derfor fair nok, erkender Benjamin Lobo Vedel. Han har kæmpet med resultaterne de seneste to år, været skadet og skiftet klub. Men han føler, at systemet er for firkantet og sløret.

- Jeg havde regnet med, at de godt kunne se mit potentiale for et OL eller VM, hvis de så på mine resultater og min alder.

- Atleterne er ikke virksomheder, og tiden i elitesport er for atleternes vedkommende meget begrænset. Systemet burde være struktureret omkring os, så man tilrettelægger det efter, hvis der kommer nogen med et behov og et potentiale til at gå hele vejen, mener Benjamin Lobo Vedel.

Det er i øjeblikket ingen atleter i på Team Danmarks verdensklasse-niveau. De danske stafetkvinder Mathilde Kramer, Astrid Glenner-Frandsen, Emma Beiter Bomme, Mette Graversgaard og Ida Karstoft er alle en del af eliteniveauet. Det gælder også stafetherrerne Simon Hansen, Kojo Musha, Emil Mader Kjær, Tazana Kamanga-Dyrbak og Frederik Schou-Nielsen samt Anna Emilie Møller og Katrine Koch Jacobsen. (Foto: Lucy Nicholson © Ritzau Scanpix)

På sin plads med en begrundelse

Især var kommunikationen fra Dansk Atletik omkring indplaceringen mangelfuld, mener Benjamin Lobo Vedel. Han fortæller, at man plejer at blive indkaldt til en såkaldt elitesamtale for at gennemgå evalueringen af resultaterne fra det seneste år samt snakke indplaceringer.

- Jeg fik bare en e-mail, hvor der stod, at jeg var blevet rykket ned i indplacering. På grund af OL og corona fik vi aldrig holdt et fysisk møde, så jeg følte, at de havde taget en vurdering uden at have mig med.

- Det er på sin plads, at man får en begrundelse for beslutningen, siger Benjamin Lobo Vedel.

I Dansk Atletik er man fuldstændig enig med Benjamin Lobo Vedel. Processen har ikke været optimal og har trukket unødvendigt ud. Det siger elitechef Bo Overgaard.

Forbundet var dog presset på tid, da beskeden om støttemidler landede i slutningen af december, og flere atleter tog på træningslejr i januar.

- Jeg havde fysisk ikke mulighed for at invitere atleterne til møde. I invitationen var der et tilbud om at tage samtalen, så snart det var muligt. Kunne Benjamin og jeg have ønsket, at det var sket før? Ja, siger Bo Overgaard.

Elitechefen understreger, at han har gjort sit ypperste for at orientere atleterne undervejs i processen.

Ifølge Bo Overgaard er Benjamin Lobo Vedel på ingen måde på vej ud af billedet hos Dansk Atletik. Han har et stort potentiale, men nogle ting står ikke til at ændre.

- Jeg har ikke kunne rykke på Team Danmarks atletstipendiater. De forudsætter et top otte-niveau, og det kan jeg ikke løfte. Det er et vilkår, siger elitechefen.

Bo Overgaard synes, at det er fair, når Team Danmark sætter rammer for, hvem der skal indplaceres på de højeste niveauer, verdensklasse og elite frem mod et OL, siger han.

- Men ser du på det fra sæson til sæson, er det for snævert. Team Danmark er dog ligesom os forpligtet til at evaluere på vores resultatmål, og der er vi ikke lykkedes 100 procent i 2021.

Benjamin Lobo Vedel repræsenterer til daglig Sparta Atletik. (Foto: Sparta Atletik / Thor Schnetler)

'Begrænsede ressourcer i dansk eliteidræt'

Team Danmarks sportschef, Lars Balle Christensen, henviser også til kriterierne i støttekonceptet. De er udarbejdet sammen med forbundene med henblik på, hvilke atleter man skal samarbejde omkring at udvikle.

- Jeg kan sagtens forstå, at det kan være frustrerende som dedikeret atlet ikke at blive tildelt økonomisk støtte. Men der er begrænsede ressourcer i dansk eliteidræt, siger Lars Balle Christensen.

Team Danmarks kriterier er firkantede på den måde, at de to øverste kategorier består af atleter med top otte-perspektiver, forklarer sportschefen.

- Det er ret tydeligt, at har du ikke potentialet til top otte, er du ikke støtteberettiget. Det kan man godt sige er firkantet, men vi har de ressourcer, vi har, og der er vi nødt til at prioritere, hvem vi investerer i.

- Jeg kender ikke Dansk Atletiks kriterier specifikt, men vi lytter selvfølgelig til Dansk Atletik forbund og deres vurdering af, hvem der skal have tildelt støtte, ud fra de kriterier der er opsat, siger Lars Balle Christensen.

Benjamin Lobo Vedel kan sagtens forstå, at det er en kompleks sag for Team Danmark. De skal lytte til mange specialforbund og har ikke nødvendigvis atletikeksperter i organisationen. Derfor har han allerede planer for, hvad der skal ske, når han engang løber på atletikpension.

- Jeg er sikker på, at der er en god begrundelse for det hele. Jeg føler bare, at det har været meget sløret i forhold til, hvordan processen er foregået. Når jeg er færdig som atlet, håber jeg på at blive noget i forbundet eller i Team Danmark. Det kunne være superfedt at have en med atletikøjne i Team Danmark, siger Benjamin Lobo Vedel.

OPDATERING: Fredag kvalificerede Benjamin Lobo Vedel sig til finalen på 400-meteren. Finalen finder sted lørdag aften.