Butiksassistent løber fra firedobbelt OL-guldvinder: 'Jeg tror helt sikkert, at det er forbi'

Sir Mo Farah overvejer at stoppe løbekarrieren efter at have tabt til en amatør på 10 kilometer.

Ellis Cross (i midten) løb tidligere på ugen hurtigere end Sir Mo Farah (til venstre), der har vundet fire OL-medaljer. (Foto: Adam Davy)

Ved første øjekast er det hverken katastrofalt eller chokerende, at den levende løbelegende Sir Mo Farah tidligere på ugen var nummer to over målstregen i et 10 kilometers løb i London.

Selvom han er firedobbelte OL-guldvinder, er det tilladt at tabe på stregen til en hurtigere mand.

Problemet for briten og hans egen selvopfattelse er bare, at han ved løbet Vitalty London 10,000 tabte til Ellis Cross. En butiksassistent, der havde betalt et gebyr for at stille til start og løb med et uddelt nummer i stedet for sit efternavn på trøjen.

39-årige Sir Mo Farah tilbagelagde de 10 kilometer på 28 minutter og 44 sekunder. Det er mere end minut langsommere end stjernens bedste tid, og ved løbet i London fire sekunder langsommere end en butiksassistent, der for tilmeldingsgebyret på 325 kroner har fået et billede af sig selv foran Mo Farah, målstregen og Buckingham Palace.

Her krydser amatøren Ellis Cross målstregen før Sir Mo Farah. (Foto: Adam Davy)

Farah vandt guld på både fem og 10 kilometer ved legene i 2012 og 2016, men efter løbet i London tidligere på ugen, er den professionelle karriere snart slut.

- Jeg tror helt sikkert, at det er forbi. Nu er jeg bare helt ærlig.

- Jeg er ingen vårhare længere. Man kommer sig ikke så hurtigt, og efter et løb er det ikke bare direkte tilbage i form, som det var engang, siger han til mediet The Guardian.

Den tifoldige verdensmester kan ikke huske, at han har tabt til en amatør de seneste 20 år. Men det har han nu, og derfor var Ellis Cross også nødt til at nive sig selv i armen, da han krydsede målstregen.

- Jeg tog toget ind til løbet og havde ikke mit navn på trøjen. Jeg hørte alle råbe Mo Farahs navn, fordi de kendte ham. Der er ingen, der kender mig. Jeg er bare en amatør, siger Ellis Cross til The Guardian.

Ved vejens ende

Sir Mo Farah har med sine utallige medaljer ved EM, VM og OL været en pioner indenfor løb på både fem og 10 kilometer.

Han var den hurtigste mand på begge distancer ved OL i London i 2012 og genvandt de to gange guld fire år senere i Rio de Janeiro.

Men Farah, der er slået til ridder af Storbritanniens Dronning Elizabeth II, blev frem mod OL i Tokyo sat under dopinglup. Både løberen selv og den tidligere træner Alberto Salazar var en del af holdet Nike Oregon Project, indtil det lukkede, da en dopingdom på fire år satte træneren udenfor sporten.

I Rio de Janeiro vandt Sir Mo Farah OL-guld på både fem og 10 kilometer. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix Denmark)

Farah er aldrig testet positiv for doping, ligesom han heller ikke kunne forsøge at lave OL-hattrick ved legene i Tokyo. For i flere forsøg var ikonet langsommere end kvalifikationskravet på 27 minutter og 28 sekunder.

Ved Vitality London 10,000 løb Sir Mo Farah mere end minut langsommere end OL-kravet fra 2020. Han vil ifølge The Guardian ikke afvise, at han blandt andet stiller op ved EM til sommer.

- Jeg elsker sporten, det holder mig kørende. Men inde i hovedet bliver man nødt til at tage den rigtige beslutning.

Imens den beslutning bliver taget, kan han løfte på hat og løbebrille for butiksassistenten Ellis Cross, der var fire sekunder hurtigere end den olympiske guldvinder.

- Nogle atleter ser meget op til dig, man han frygtede ikke nogen. Det er en god attitude at have til tingene. Sandheden er også bare, at jeg ikke kunne skifte gear, da det var nødvendigt, siger Sir Mo Farah.