Dansk atletik har fået hul på ketchupflasken: Rekorder falder på stribe

Otte gange i 2019 er der blev sat dansk rekord i dansk atletik.

Athletics - 2019 IAAF World Cross Country Championships - Aarhus, Denmark - March 30, 2019 Denmark's Anna Emilie Møller reacts REUTERS/Aleksandra Szmigiel (Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL © Scanpix)

Der er nok at se til, hvis man sidder med ansvaret for at få opdateret danske atletikrekorder.

Ikke siden 1994 har slettelakken været fremme så mange gange, som det har været tilfældet i 2019.

Hele otte gange har danske atletikudøvere siden kalenderårets begyndelse sat rekorder i discipliner, som er på OL- og VM-programmet, og det er noget, der naturligvis glæder Bo Berg Overgaard, elitechef i Dansk Atletik.

For få dage siden kunne han se den danske løbekomet Anna Emilie Møller slå en streg over Loa Olafssons 41 år gamle rekord på 5.000 meter, og for knap en måned siden var det diskoskasteren Kathrine Bebe, der skrev sig ind i rekordbøgerne ved at slå Annette Bøghs rekord fra 1996.

Janick Klausen efter sit spring på 2,28 meter i juni. (Foto: BEAUTIFUL SPORTS/Axel Kohring © imago images / Beautiful Sports)

Ja, ja, rekorder er til for at blive slået, men det er nu ikke fordi, at der er sket fundamentale ændringer i træningsmetoderne i dansk atletik på det seneste - tværtimod. De flotte resultater er frugten af mange års hårdt arbejde, siger Bo Berg Overgaard.

- Det kedelige svar er, at det lange, seje, tålmodige træk er blevet taget af mange af atleterne. De har været på vej længe, og det er et spørgsmål om, at de har fået hul på ketchupflasken sammen med deres trænere, som har hjulpet dem over lang tid.

- Jannick Klausen, der for en måned siden slog dansk rekord i højdespring, har sammen med sin træner, Lars Nielsen, hele tiden troet på, at han havde det spring i sig. Vi har ventet på det spring i mange år, og pludselig var den der. Det er den tålmodighed, som atletikken kræver. Der er mange detaljer, som skal gå op i en højere enhed, og det er også tilfældet for mange af udøverne, som har slået rekorder.

Sund konkurrence i dagligdagen

Et andet aspekt for flere af de danske rekordbrydere, er kombinationen af international erfaring og en sund konkurrence i det daglige.

Diskoskaster Katrine Bebe, der altså i juni fik skrevet sit navn ind i rekordbøgerne, nyder eksempelvis godt af at træne og konkurrere med Lisa Brix, og det samme kan siges om lynhurtige Mathilde Ulldall Kramer og Astrid Glenner-Frandsen.

Sidstnævnte slog således Dorte A. Rasmussens rekord fra 1983 på 100 meter, da hun i begyndelsen af juni var til Skara-racet i Sverige.

- Vi har at gøre med nogle atleter og årgange, som har et ganske fint talent, og som har vist det. Det handler bare om at give dem muligheden for at træner/atlet-relationen fungerer, og så støtte dem. Derudover har vi flere atleter i forskellige discipliner, som kan støtte hinanden, men også er i en sund konkurrence med hinanden. Som med Kathrine Bebe og Lisa Brix i diskoskast, siger Bo Berg Overgaard.

Flere rekorder står for fald

Det er nærmest en naturlov i sport, at erfaring og rutine kan flytte en del, men især i atletik, hvor detaljerne er så altafgørende, kommer international erfaring for alvor til sin ret, siger Bo Berg Overgaard.

- Det er vigtigt, at de har været ude at konkurrere internationalt. Det gør altså noget, at mange af dem har været afsted, og hvis de ikke havde været det, så havde det set langt sværere ud at nå rekorderne. Så det er en prioriteret indsats for os, at vi vil have dem med derude, hvor det er sjovt.

Ida Karstoft , Mathilde Kramer, Astrid Glenner-Frandsen og Mette Graversgaard slog dansk rekord på 4x100 meter IAAF World Relays på Nissan Stadium i Yokohama i maj. (Foto: KAZUHIRO NOGI © AFP or licensors)

Står det til elitechefen, så vil der inden for en overskuelig fremtid da også falde flere danske atletikrekorder.

I takt med den erfaring, som de danske udøvere hiver til sig, jo mere de kommer ud og får smagt på de helt store arenaer og stævner, i højere grad vil vi se niveauet blive hævet.

- Jeg tror, at vores diskoskastere slår rekorden igen. Det samme tror jeg på 100 meter, hvor vi har flere, som bejler til den. VI kommer også til at satse mere på stafet i den kommende tid, så der vil der også være rekorder, som står for fald, og så er Anna Emilie Møller slet ikke færdig. Hun har et vinderinstinkt, der slår alt, så jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hun kommer til at tage flere rekorder, siger Bo Berg Overgaard.

FacebookTwitter