Dansk OL-legende hjælper 17-årig løber med at nå verdenstoppen

Danmarks hurtigste på 10 kilometer, Axel Vang Christensen, har fået Eskild Ebbesen som mentor.

Erfaringer kan vise sig at være guld værd. Det er i hvert fald tanken bag et nyt samarbejde mellem en succesfuld dansk roer og en lynhurtig teenager.

Axel Vang Christensen er et af Danmarks største løbetalenter. Forleden blev han danmarksmester for anden gang i træk på 10 kilometer-distancen.

Her satte den bare 17-årige løber konkurrenterne til vægs, da han krydsede stregen 44 sekunder før nærmeste forfølger.

En præstation, der giver mod på tilværelsen.

- I år var jeg virkelig stærk og også væsentligt stærkere end mine konkurrenter, siger Axel Vang Christensen.

Titlen som danmarksmester er bestemt værd at samle på. Men målet er nu større end 'blot' at være landets hurtigste.

- Min drøm er at gøre sig gældende i OL-finaler, og så håber jeg virkelig på, at jeg kan tage metal med hjem, siger han.

I jagten på at indtage den helt store atletikscene har den unge dansker teamet op med en, der har prøvet at stå øverst på skamlen ved et OL tre gange.

Den tidligere roer Eskild Ebbesen skal ud fra egen erfaring forsøge at komme med små fif, så den talentfulde danske løber kan forløse sit potentiale bedst muligt.

- Det er virkelig inspirerende at have ham med. Han ved, hvad det vil sige at præstere på den største scene. Hvis man kan lære af de bedste, kan man også selv nå langt, siger Axel Vang Christensen.

Eskild Ebbesens (tv.) samlede medaljehøst tæller fem olympiske medaljer. I Sydney i 2000 og i London i 2012 roede guldfireren bronzemedaljer hjem. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix Danmark)

Eskild Ebbesen er allerede imponeret over, hvad han kan se.

- Axel er langt mere voksen, end jeg var på det tidspunkt, så på den måde er han et skridt foran, siger den tidligere roer, der vandt guld ved OL i 1996, 2004 og 2008 i letvægtsfireren.

Men skal Axel Vang Christensen træde i Eskild Ebbesens fodspor, kræver det, at Danmarks hurtigste på de 10 kilometer retter fokus mod en anden disciplin.

For mulighederne for at nå verdenstoppen er størst på de 3000 meter forhindringsløb, hvor han kan udnytte, at der er et teknisk element, der spiller ind.

- Det handler om, hvor jeg bedst kan gøre mig internationalt.

- Det er rigtig svært som hvid europæer at løbe sig i en OL-finale på 5000 eller 10.000 meter i forhold til på 3000 meter forhindring. Der bør man have en chance, siger Axel Vang Christensen.