Dansk Atletik bløder medlemmer: Næsten 10.000 er forsvundet på fem år

Siden 2017 har Dansk Atletik mistet næsten 10.000 medlemmer.

Direktøren i Dansk Atletik vil vende de dalende medlemstal, så det i fremtiden bliver lettere at finde og udvikle flere talenter som Ida Karstoft (billedet). (Foto: © Wolfgang Rattay, Ritzau Scanpix)

Fremover kan det blive sværere at finde de næste store, danske atletik-talenter, hvis ikke Dansk Atletik får vendt en negativ tendens og skaffet flere medlemmer.

Forbundet har siden sidste år mistet omtrent 2.000 medlemmer, og siden 2017 er medlemstallet dalet med næsten 10.000.

Det fremgår af den årlige medlemsudvikling, som Dansk Idrætsforbund (DIF) onsdag har offentliggjort.

Tilbage i Dansk Atletik er nu 32.555 medlemmer, og med tanke på at finde de næste funklende stjerner på atletikbanen er det bestemt ikke noget, der huer direktør Lars Lindstrøm.

- Det er bekymrende, at vi på ungdomssiden har færre mennesker, der er medlemmer af atletikklubber i dag. Vi har en nedgang på cirka 350 i alderen 7-18 år. Det er bekymrende, for det er der, vi skal finde talenterne, siger han.

Præstationer som Mette Graversgaards flotte fjerdeplads på 60 meter hæk ved indendørs EM i begyndelsen af marts har ikke nødvendigvis en afsmittende effekt på atletikkens medlemstal, mener Lars Lindstrøm. (Foto: © Khalil Hamra, Associated Press)
Præstationer som Mette Graversgaards flotte fjerdeplads på 60 meter hæk ved indendørs EM i begyndelsen af marts har ikke nødvendigvis en afsmittende effekt på atletikkens medlemstal, mener Lars Lindstrøm. (Foto: © Khalil Hamra, Associated Press)

Direktøren kalder det "et paradoks", at medlemstallene falder, mens stadig flere og flere danske atleter viser sig godt frem på den internationale scene.

I sommer vandt sprinteren Ida Karstoft EM-bronze på 200 meter-distancen, mens hækkeløberen Mette Graversgaard for en lille måned siden var millimeter fra at gøre hende kunsten efter på 60 meter-distancen ved indendørs EM.

Store præstationer, og selvom man måske kunne håbe på en afsmittende effekt, har Lars Lindstrøm svært ved at se en direkte kobling fra succes hos de store stjerner til medlemstallet i klubberne.

- Vi er jo stolte af resultaterne, men det er lidt nogle andre parametre, der gør sig gældende i forhold til medlemstal.

- Man har set gentagende beviser på, at stor sportslig succes ikke er ensbetydende med medlemsfremgang. Det handler mere om, hvordan vi får styrket vores klubber og foreninger, så børn, unge og motionsløbere finder dem interessante at være en del af, siger Lars Lindstrøm.

Ingen grund til at lade alarmklokkerne ringe

Størstedelen af Dansk Atletiks medlemstal findes inden for løb, og det faldende medlemstal understreger "behovet for at arbejde med både børn og unge og klubbernes arbejde med løbemiljøet", fortæller Lars Lindstrøm.

- Nu kigger vi ind i, hvordan vi kan få dem til at synes, at atletik er skægt, og at de vil blive ved med det længe. Og gør de det, så skal vi nok få dem til at blive gode, siger direktøren.

Og den plan tror Lars Lindstrøm, atletikforbundet nok skal lykkes med.

Da han overtog direktørposten i efteråret, regnede han ikke med stigende medlemstal for 2022.

Tværtimod forventede han en nedgang, og forbundet har siden efteråret derfor arbejdet for at styrke organisationen og understøtte medlemsforeningerne.

- Selvom det aldrig er sjovt at have fald i medlemstallet, føler jeg, at Dansk Atletik er ved at finde sine ben i en omvæltende tid. Nu arbejder vi fremad, og vi har en tiltro til, at medlemstallene går den rigtige vej, når vi går to-tre år ud i fremtiden, siger Lars Lindstrøm.