Den umulige overhaling: Finaleklar løber vil altid være i hælene på Kipketer

Andreas Bube er den bedste mandlige løber i 2010’erne i Danmark. Han kommer dog aldrig til at sætte en dansk rekord.

Andreas Bube kommer aldrig til at slå Wilson Kipketers rekorder.

Hen på formiddagen i Emirates Arena i Glasgow formår den danske sprinter Mathilde Kramer at snige sig videre til semifinalerne på 60 meteren ved indendørs EM i atletik. Men også kun lige akkurat.

Hun går kun videre med et lille ’q’, som det hedder på atletik-sprog, når man ikke går direkte videre, men alligevel formår at blive i konkurrencen ved at være en af de hurtigste ’tabere’.

Og det er ikke, fordi Kramer har løbet dårligt, at hun ikke går direkte videre. Tværtimod. Hun tangerer sin egen danske rekord og er efterfølgende enormt glad for sin præstation.

Men her kommer det paradoksale. I samme hal senere på dagen løber Andreas Bube sig stensikkert videre til finalen på 800 meteren på et stort ’Q’ – en direkte kvalifikation via en af de to første pladser i semifinalen. Modsat Mathilde Kramer er Andreas Bube dog ikke i nærheden af den danske rekord, og det kommer han heller aldrig.

Den danske rekord indendørs er nemlig også stadig verdensrekord indendørs. Sat af Wilson Kipketer i 1997 i et af de mest spektakulære 800 meter-løb til dato.

- Jeg har accepteret for længe siden, at jeg ikke kan sætte nogle danske rekorder. Dansk atletik er ikke min målestok, jeg måler mig med resten af verden. Jeg konkurrerer ikke mod Wilsons rekorder – jeg kæmper mod de fem andre, der er på banen, når jeg løber. Så jeg er ikke ærgerlig over, at Wilson har været dér før mig, siger Andreas Bube og tilføjer:

- Jeg kender Wilson, og jeg synes bare, at vi skal være glade for at have haft ham, og at han har sat 800 meteren på verdenskortet og ikke mindst i danskernes bevidsthed.

Kenyansk-fødte Kipketer var i 90’erne og starten af 00’erne et sandt fænomen på 800 meteren. I en periode på tre år led han ikke et eneste nederlag. Med sit nærmest svævende løb tryllebandt han en hel atletikverden.

- Hans teknik var fantastisk. Han holdt tyngdepunktet højt og havde lange afslappede skridt. Han vuggede ikke fra side til side, og der blev ikke spildt energi nogle steder. Det var så clean og så rent, siger Andreas Bube og tilføjer:

- Det er svært at nå det niveau. Selv når han blev træt, var det svært at se. Os andre kan man godt se på, at vi begynder at vugge fra side til side, når vi bliver trætte.

Kipketer vandt tre verdensmesterskaber, samt en OL-sølv- og -bronzemedalje.

’800 meteren valgte mig’

Andreas Bube gad egentlig ikke dyrke atletik. Men da hans forældre insisterede på, at han skulle gå til en sport, var det nemmere bare at følge med søsteren, der allerede sprang rundt på en atletik-bane, end at gøre indsigelser.

Dengang var han seks år. Først små ti år senere begyndte han at fornemme, at han kunne blive til noget. Og fra han var 18 år, har han ikke bare syntes, at atletik var ’helt vildt fedt’, det var også dér, han besluttede at blive en verdensklasseatlet.

Den legendariske 100 meter-distance blev prøvet af tidligt i karrieren, men han var ikke eksplosiv nok. I stedet løb han, helt frem til han var 23 år, disciplinen 400 meter hækkeløb. Heller ikke den disciplin var dog helt Andreas Bube. Han manglede stadig noget fart.

- Jeg kunne se, at jeg ikke kunne komme med til de store mesterskaber. Til gengæld var min krop som skabt til 800 meteren. Så dér valgte distancen mig, det var ikke omvendt.

- Jeg har udviklet min topfart via mine år på 400 meteren. Sammenlignet med mange af mine konkurrenter er jeg mere eksplosiv. Udholdenheden har jeg bygget på over årene.

I dag er han 31 år, har vundet to EM-sølvmedaljer – udendørs i 2012 og indendørs i 2017 – han har deltaget ved OL to gange og står i dag i sin femte store mesterskabsfinale i karrieren.

Forud for indendørs EM i Glasgow beskriver dansk atletik forbund på sin hjemmeside Andreas Bube som den største danske profil ved europamesterskaberne og tilføjer i profilbeskrivelsen, at hans tider er de suverænt bedste på 800 meteren ’sat af en danskfødt løber’.

Den slet skjulte reference er ikke til at tage fejl af. Andreas Bube vil altid være i hælene på Kipketer.

Andreas Bube vinder sølv ved indendørs EM i Beograd i 2017. (Foto: MARKO DJURICA)

Men tager man Kipketer helt ud af ligningen, vurderer Christian Munk Petersen, der kommenterer atletik for DR, at Andreas Bube er den bedste mandlige atletikudøver i Danmark i 2010’erne.

- Bube er ikke til at komme udenom. Den, der kommer tættest på, er hækkeløberen Andreas Martinsen, der også har været meget stabil. Men Bube har klart størst resultater.

I Emirates Arena i Glasgow får den danske løber dog svært ved at genvinde den sølvmedalje, han nappede for to år siden ved indendørs-europamesterskabet i Beograd, vurderer Christian Munk Petersen.

- Jeg tror, han kommer til at ligge i spændet fra tre til fem. Feltet er tæt, men jeg tror, at han vil få svært ved at slå svenske Andreas Kramer og spanske De Arriba.

Andreas Bube selv er noget mere optimistisk. Efter sin overbevisende præstation i semifinalen fortalte han, at en medalje er inden for rækkevidde, ’og hvorfor skulle det ikke også kunne være guld?’

Det vil være en gedigen overraskelse, hvis Andreas Bube selv svarer på sit retoriske spørgsmål ved at vinde i Glasgow. Men end ikke en spektakulær guldmedalje til årtiets bedste danske mandlige atlet vil kunne give ham en ny national rekord, en overhaling af Kipketer er simpelthen umulig.

Du kan se Andreas Bube løbe 800 meter-finale på DR3 fra kl. 19.57 søndag. Sendingen fra EM i atletik begynder kl. 18.55.

Facebook
Twitter